Tuesday, March 13, 2012

Δίκαιο & Τεχνολογία

Αιφνιδιαστική αγωγή της Yahoo κατά του Facebook
«Πόλεμο» έχει κηρύξει η Yahoo κατά του Facebook ισχυριζόμενη ότι το τελευταία αντέγραψε πατέντες ιδιοκτησίας της Yahoo και τις αξιοποίησε στο σχεδιασμό του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.
13/03/2012 11:50
«Πόλεμο» έχει κηρύξει η Yahoo κατά του Facebook ισχυριζόμενη ότι το τελευταία αντέγραψε πατέντες ιδιοκτησίας της Yahoo και τις αξιοποίησε στο σχεδιασμό του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Η εταιρεία κατέθεσε χθες σε αμερικανικό δικαστήριο το σχετικό δικόγραφο της αγωγής κατά του Facebook.
Σύμφωνα με τη Yahoo οι πατέντες τις οποίες αντέγραψε το Facebook ανέρχονται συνολικά σε δέκα και αφορούν διάφορες πτυχές του κοινωνικού δικτύου, από τον τρόπο διαφήμισης, μέχρι τις επιλογές μορφοποίησης που είναι στη διάθεση του χρήστη και τις ρυθμίσεις άμεσης επικοινωνίας. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η αντιγραφή είναι μαζική και εξόφθαλμη και για την ικανοποίηση της εταιρείας δεν θα είναι αρκετή η καταβολή αποζημίωσης για δικαιώματα χρήσης. «Ολόκληρο το κοινωνικό δίκτυο του Facebook, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν προφίλ και να συνδέονται μεταξύ τους, είναι βασισμένο στο μοντέλο κοινωνικής δικτύωσης που έχει κατοχυρώσει η Yahoo», αναφερόταν στους λόγους αγωγής.
Οι δικαστικοί αγώνες μεταξύ των «κολοσσών» του τεχνολογικού τομέα δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες επιδίδονται σε αυτούς με ιδιαίτερο ζήλο, θεωρώντας ότι η εξασφάλιση περισσότερων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα τους οδηγήσει σε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Η Yahoo μέχρι πρότινος κρατούσε μάλλον μία αμυντική στάση ως προς το θέμα αυτό, ο νέος διευθύνων σύμβουλος όμως, Scott Thompson, εγκαινίασε την επιθετική στρατηγική της εταιρείας. Από μόνη της η αγωγή είναι ένα πρόβλημα για την εταιρεία του Facebook, η οποία αυτό τον καιρό ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Εφόσον δε η Yahoo δικαιωθεί –πράγμα αντικειμενικά δύσκολο- το Facebook θα βγει πολλαπλά ζημιωμένο σε επίπεδο φήμης. Η αντίδραση των εκπροσώπων του Facebook στην αγωγή της Yahoo ήταν η εξής: «Είμαστε προφανώς απογοητευμένοι που ένας μακροχρόνιος συνεργάτης του Facebook αποφάσισε να μας οδηγήσει στα δικαστήρια. Μάθαμε για την απόφαση της Yahoo από τα ΜΜΕ. Θα υπερασπιστούμε την εταιρεία με ζήλο απέναντι σε τέτοιες ενέργειες».

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...