Sunday, March 25, 2012

Το νομικό κενό αφήνει ελεύθερους χιλιάδες εγκληματίες

Διαβάστε για το φαινόμενο "ανακύκλωσης" των εγκλημάτων στην Ελλάδα. Πονοκέφαλο προκαλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η νομοθεσία που επιτρέπει σε εισαγγελείς και ανακριτές να αφήνουν ελεύθερους δράστες

Αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο ανακύκλωσης του εγκλήματος βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή της Κυριακής".
Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία, ακόμα και σκληροί κακοποιοί που συλλαμβάνονται για δεκάδες διαρρήξεις σε σπίτια ή για ένοπλες ληστείες, δεν προφυλακίζονται, αλλά αφήνονται ελεύθεροι, χάρη στις διατάξεις του νόμου που επιτρέπουν την ευνοϊκή μεταχείρισή τους.
Εντονότατος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε ΕΛ.ΑΣ. και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το θέμα. Ενδεικτικά, στις 25 Ιανουαρίου, το "Διαρρηκτών" της Ααφάλειας, σε επιχείρηση στο Παγκράτι που πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι, ύστερα από διάρρηξη σε διαμέρισμα, συνέλαβε πέντε νεαρούς Γεωργιανούς.
Από την έρευνα προέκυψε ότι την τελευταία διετία, οι συλληφθέντες διέρρηξαν 60 σπίτια σε Αττική και επαρχία, αρπάζοντας χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές., ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν 3 πιστόλια.
Την επόμενη της σύλληψης, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος προφυλάκισης και τους άφησε ελεύθερους.
Στη διάρκεια του 2011, για κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες συνελήφθησαν 15.562 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα λόγω ευνοϊκών διατάξεων της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, προ ημερών άφησε ελεύθερα με χρηματική εγγύηση, μέλη σπείρας που είχαν διαπράξει 30 διαρρήξεις σε σπίτια. Τους έδωσε μάλιστα τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την εγγύηση μία εβδομάδα μετά, με αποτέλεσμα οι νεαροί να μην εμφανιστούν ποτέ στο τμήμα. Η ανακρίτρια έβγαλε ένταλμα σύλληψης για παραβίαση των περιοριστικών όρων.
Παρόμοια εξέλιξη είχε υπόθεση σύλληψης άλλων 2 Γεωργιανών, ηλικίας 22 και 21 ετών, για διαρρήξεις σε σπίτια και αποθήκες. Και σε αυτή την περίπτωση κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος προφυλάκισης.
Αστυνομικοί από τον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκονται τα γραφεία Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησία, υποστηρίζουν ότι το μεγάλο ποσοστό της αύξησης του εγκλήματος το 2011 οφείλεται στην επιεικέστερη αντιμετώπιση των κακοποιών. Πλέον αναζητείται φόρμουλα για την τιμωρία όσων διαπράττουν εγκλήματα.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...