Friday, March 23, 2012

Νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
 
Νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρει ο συνυπολογισμός στα τεκμήρια διαβίωσης για πατάρια, σοφίτες και υπόγεια, σε ό,τι αφορά τους χώρους που «τακτοποιήθηκαν» με τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 321 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, αναφέρεται ότι η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας.

Για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010), το ποσό αυτό ήταν 30 ευρώ, αλλά αυξήθηκε σε 40 με το άρθρο 28 του ν.3986/2011.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία το οκονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) είναι η εξής:

Για ακίνητα έως 80 τετραγωνικά μέτρα, 40 ευρώ το τ.μ.
Για ακίνητα έως 120 τ.μ., 65 ευρώ
Για ακίνητα έως 200 τ.μ., 110 ευρώ
Για ακίνητα έως 300 τ.μ., 200 ευρώ
Για ακίνητα άνω των 300 τ.μ., 400 ευρώ

Αυτά τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% στις περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ/τ.μ. και 70% για τις περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω.

Αν υποθέσουμε ότι ένα ακίνητο 80 τετραγωνικών μέτρων, έχει βοηθητικούς χώρους και συγκεκριμένα πατάρια, σοφίτες και υπόγεια που ρυθμίστηκαν με το νόμο περί ημιυπαίθριων, επιφάνειας 30 τ.μ., τότε το τεκμήριο είναι 3.200 ευρώ + 30Χ40 = 4.400 ευρώ.

Εφόσον αυτό το ακίνητο είναι σε περιοχή με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ, τότε το τεκμήριο είναι 4.400 ευρώ + 4.400 ευρώ Χ 40% = 4.400 ευρώ + 1.760 ευρώ = 6.160 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι αυτό το ακίνητο είναι μονοκατοικία, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά επιπλέον 20%, δηλαδή το τεκμήριο ανεβαίνει σε 7.392 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικά), υπενθυμίζεται ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι το 50% της δαπάνης για τις κύριες κατοικίες. Υπενθυμίζεται ότι αν το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που προκύπτει αφού προστεθούν όλες οι κατηγορίες αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, είναι υψηλότερο από το δηλωθέν στην Εφορία, τότε οι πολίτες φορολογούνται με βάση το πρώτο. Έτσι, λοιπόν, όσο αυξάνονται τα τεκμήρια, τόσο αυξάνεται και η φορολογική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι αυτά τα βάρη είναι ακόμα μεγαλύτερα, αν συνυπολογισθούν οι επιπτώσεις από το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο όριο (5.000 από 12.000 ευρώ) και η μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης που έγινε πέρυσι. Πλασκοβίτης: Δεν δεσμευθήκαμε για ασυλία Δηλώσεις για το θέμα έκανε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ανάφερε πως «δεν δεσμευθήκαμε ότι τα αυθαίρετα θα έχουν εσαεί φορολογική ασυλία, αλλά ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικές επιβαρύνσεις» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δίνει μπόνους σε όποιον είχε αυθαίρετο και το νομιμοποίησε. Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από το διάλογο για το φορολογικό, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως ως υπουργός Οικονομικών «προχώρησε σε νέα χαράτσια για τα ακίνητα, χαράτσια της τελευταίας στιγμής για τα οποία η ΝΔ δεν είχε ποτέ ενημερωθεί». Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών πως «με όχημα τα ακίνητα, επιβάλει ένα νέο χαράτσι, με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί». «Η απόφαση αυτή, που ελήφθη εν αγνοία μας -η τελευταία που πήρε ο κ. Βενιζέλος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο- ναρκοθετεί το διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα», είπε ο κ. Βρούτσης. «Τα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για όσους έσπευσαν να "τακτοποιήσουν" αυθαίρετους χώρους συνιστούν δείγμα ακραίας ανυποληψίας και αφερεγγυότητας, δυστυχώς όχι το μόνο, εκ μέρους της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι διαβεβαιώσεις περί μη επιπλέον επιβαρύνσεων για όσους ανταποκρίθηκαν στις ρυθμίσεις περί αυθαίρετων χώρων πήγαν περίπατο» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Τελικά, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η πολιτική της διαρκούς αφαίμαξης των οικονομικά ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων χάριν του μνημονίου και των δανειστών» προστίθεται.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...