ΥΦΕΣΗ 4,5% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ!
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ ΕΔΩ!
Tην αγιοποίηση του Νέου Μνημονίου ''φιλοτεχνεί'', μέσα από την ετήσια οικονομική της έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδας, παρουσιάζοντας το σαν τη νέα, μεγάλη και τελευταία ευκαιρία του ελληνικού κράτους ώστε να βγει από την κρίση!
«Ξεχνώντας» την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, την όλο και αυξανόμενη ανεργία, αλλά και την ολοκληρωτική κατάρρευση σχεδόν κάθε κοινωνικής παρέμβασης, ο κ. Προβόπουλος, μέσω της έκθεσης της ΤτΕ, δηλώνει «περιχαρής» που υπάρχει αυτή η κυβέρνησης συνεργασίας που, όπως επισημάνει, την θεωρεί απαραίτητη για την... «ορθή» τήρηση του Μνημονίου!
Περιγράφοντας τα μέσα ανάσχεσης των υφεσιακών επιπλοκών που έχει προκαλέσει η άγρια λιτότητα στην ελληνική οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αύξηση των εσόδων.
ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!
Υποστηρίζει επίσης πως, για να είναι διατηρήσιμη η μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα(!) που θα ελαχιστοποιούν, κατά το δυνατόν, τις συσταλτικές επιδράσεις της ''δημοσιονομικής προσαρμογής'' (εισοδηματικης λεηλασίας) στην οικονομική δραστηριότητα και θα ενισχύουν το ρυθμό ανάπτυξης μακροχρόνια.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται τόσο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «άμεσης απόδοσης», όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφόρησης σε επιχειρήσεις, όσο και άλλα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων και τη στήριξη της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα(!!!).
Εισηγείται, όσον αφορά στην πλευρά των δαπανών, να μη θίγονται ―κατά το δυνατόν― οι επενδυτικές δαπάνες και στην πλευρά των εσόδων είναι σκόπιμο να μην επιβάλλονται φορολογικές ρυθμίσεις που αποθαρρύνουν την αποταμίευση ή επιδρούν αρνητικά στην προσφορά.
Φυσικά στη μονεταριστική λογική του κ. Προβόπουλου, μείωση δαπανών σημαίνει ολοκληρωτική εξαφάνιση των όποιων κοινωνικών παρεμβάσεων υπήρχαν έως σήμερα!
Βάζει στο στόχαστρο τα δήθεν ''κλειστά επαγγέλματα'' σε όφελος μεγάλων ολιγοπωλιακών διαχειρίσεων, δείχνει μείωση του δημοσίου τομέα, δηλαδή απολείσεις εργαζομένων από αυτόν, ενώ τέλος προτείνει να δωθούν κι άλλα προνόμια, επιπλέον στήριξη το βαφτίζει, σε ιδιώτες μεγαλοκεφαλαιούχους!!!
Παράλληλα επισημαίνει πως πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μέτρων ―κατ' ουσίαν ''μηδενικού δημοσιονομικού κόστους''― που ενισχύουν τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα.
ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!
Στις «πολιτικές» διαπιστώσεις του, ο κ. Προβόπουλος, μέσω φυσικά της έκθεσης της ΤτΕ, ευαγγελίζεται την «ανάγκη»να ακολουθήσει μια κυβέρνηση σαν την σημερινή! Χαρακτηριστική η αναφορά της έκθεσης:
''Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης (σσ. Λ. Παπαδήμου) άνοιξε ένα "παράθυρο ευκαιρίας" και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, που ανέκοψε την καταστροφική πορεία στην οποία είχε αρχίσει να διολισθαίνει η χώρα. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο τη σημασία που έχει η συναίνεση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στις ιστορικά πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε''!
ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!
Φυσικά από την έκθεση της ΤτΕ δεν θα μπορούσε να λείπει και η «ευρωκινδυνολογία», διαπιστώνοντας ότι η επιδείνωση του 2011 συνοδευόμενη από την «έξαρση της αβεβαιότητας», έθεσαν, τάχα, σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σημειώνοντας τα εξής:
• Το 2011 η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και η μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ έφθασε το 6,9%. Η σωρευτική μείωση του ετήσιου ΑΕΠ την τετραετία 2008-2011 έφθασε το 13,2%, ενώ η μείωση μεταξύ του δ' τριμήνου του 2007 και του δ' τριμήνου του 2011 έφθασε το 17,2%.
• Ο αριθμός των ανέργων υπερέβη το 1 εκατομμύριο άτομα, η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 και το μέσο ποσοστό ανεργίας έφθασε το 17,7%.
• Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, παρά τα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαδοχικές προς τα άνω αναθεωρήσεις του στόχου λόγω και της ύφεσης και των καθυστερήσεων, έφθασε το 10,6% του ΑΕΠ, μέγεθος το οποίο είναι μικρότερο κατά 76 εκατ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.
• Το πρωτογενές έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010.
• Οι αποκλίσεις δημιούργησαν πρόσθετες ανάγκες και επέβαλαν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2012.
• Σχεδόν για όλα τα ανωτέρω υπήρχαν νωρίτερα ισχυρές ενδείξεις, οι οποίες επιδείνωσαν τις προσδοκίες και τις προβλέψεις, οδήγησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους και επανέφεραν με οξύτητα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
• Η πολιτική αβεβαιότητα, που εντάθηκε λίγο πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, επιδείνωσε την κατάσταση και συνέβαλε στην αμφισβήτηση όσων είχαν αποφασιστεί στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου. Το ζήτημα της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας είχε πλέον γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.
0 σχόλια:
Post a Comment