Thursday, March 8, 2012

Εξεταστική για τα στατιστικά

«Φουσκωμένο» τεχνητά το έλλειμμα του 2009 επιμένει η Ζωή Γεωργαντά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 08 Μαρτίου 2012
 
Την άποψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, με αποτέλεσμα να συρθεί η χώρα στο μνημόνιο, επανέλαβε κατά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το θέμα, το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, εξαπολύοντας βολές τόσο κατά του επικεφαλής της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, όσο και κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον οποίο απέδωσε έλλειψη εμπειρίας επί των στατιστικών και «ανικανότητα».

Για τον κ. Γεωργίου η μάρτυς κατέθεσε ότι «ανέβασε στο νούμερο ρεκόρ 15,4% το έλλειμμα, καταπατώντας κάθε δημοκρατική αρχή, αντίθετα με το στατιστικό νόμο, εκτινάσσοντας τα spread και ολοκληρώνοντας βέβαια την εξαθλίωση της χώρας και του ελληνικού λαού».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα όχι μόνο για τους όρους με τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο μνημόνιο, αλλά «υπάρχει σοβαρό ζήτημα και για το μεσοπρόθεσμο», όπως είπε, ισχυριζόμενη πως «ούτε σε αυτό θα μπαίναμε, αν δινόταν λίγη πατριωτική προσοχή από τον κ. Γεωργίου».

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε, «αν τον Ιούνιο του 2011 το έλλειμμα ήταν κάτω από 10%, έστω 9,9% και όχι 10,3%, που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργίου, τότε δεν θα μπαίναμε στο δεύτερο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Αν είναι κάτω από 10%, έστω και 0,0001%, δεν μπαίνουμε σε μνημόνια. Και διερωτώμαι: γιατί το έκανε αυτό;».

Ερωτηθείσα εξάλλου από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ρήγα εάν τα πρόσωπα που καταγγέλλει «συνειδητά "μαγείρεψαν" στα στοιχεία για να διογκωθεί το έλλειμμα και να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο», η κυρία Γεωργαντά απάντησε δίνοντας τρεις «λογικές ερμηνείες», όπως είπε: «Η πρώτη ερμηνεία ότι μπορεί να είναι πολιτικό το θέμα. Πιθανόν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να είναι μεγάλο το έλλειμμα του 2009, ούτως ώστε να φανεί μικρότερο το 2010 και ότι η γενναία κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα», υποστήριξε.

Η δεύτερη ερμηνεία που έδωσε «μπορεί να είναι και ανικανότητα, δηλαδή δεν είχαν καταλάβει ότι τα ελλείμματα επηρεάζουν την ευημερία μας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να παίζεις με τους αριθμούς και δεν μπορείς να βγάζεις έξω ό,τι κι ό,τι». «Δεν θέλω να τον κατηγορήσω τον άνθρωπο γι’ αυτό, αλλά από ότι έχω ψάξει, έχω βρει ότι δεν είχε και καμία μεγάλη εμπειρία με τα στατιστικά στοιχεία, με τα οικονομικά τέλος πάντων», ισχυρίστηκε.

Η μάρτυς πρόσθεσε και μια τρίτη ερμηνεία: «Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζήτησε με φίλους του και να είπε ότι το έλλειμμα δεν είναι τόσο, είναι πολύ παραπάνω και τι θα κάνουμε εδώ πέρα. Αυτοί, όμως, οι φίλοι το συζήτησαν με άλλους φίλους και διαδόθηκε αυτό το πράγμα και μερικοί άνθρωποι έβγαλαν λεφτά σε βάρος μας».

Πάντως, είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο». «Θα ήταν εγκληματίας, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες. Είναι, όμως, υπεύθυνος, διότι όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα. Δεν μας δεχόταν να συζητήσουμε οτιδήποτε», κατέθεσε η κυρία Γεωργαντά.

Κατά τα λοιπά, την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με τον κ. Γεωργίου και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ Ν.Στρόβλο, ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Π.Κουρουπλής, αίτημα το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτό.

Την ίδια στιγμή, νέο e-mail προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και επικεφαλής της τρόικα Π.Τόμσεν αλλά με άλλον αποστολέα αυτή την φορά, ήρθε στο φως. Ήταν της κυρίας Γεωργαντά, η οποία του έγραφε στις 20 Οκτωβρίου 2010, ότι έφτασε στα χέρια της τυχαίως το e-mail που του είχε στείλει ο κ. Γεωργίου, τότε προϊστάμενός της, με το οποίο ενημέρωνε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα αμφισβητούσε όσα υποστήριζε ο κ. Γεωργίου και προειδοποιούσε τον κ. Τόμσεν ότι προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας αυτής.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...