Saturday, March 3, 2012


Κάνουν «επιδρομή κατά της εκκλησιαστικής περιουσίας»

Η Εκκλησία όχι μόνο δεν κατέχει τεράστια περιουσία, αλλά αντιθέτως αντιμετωπίζει και σημαντικά οικονομικά προβλήματα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της. Αυτό υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο νέο βιβλίο του που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα συζητήσεων.
Η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενεί αποσπάσματα του βιβλίου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου».
Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποιεί πως, αν διακοπεί η μισθοδοσία του κλήρου η Εκκλησία θα διεκδικήσει την επιστροφή όλης της περιουσίας της που έχει δημευθεί. Στο βιβλίο του ο κ, Ιερώνυμος χρησιμοποιεί ακόμα και βαριές εκφράσεις κατά της Πολιτείας, κάνοντας λόγο για «επιδρομή κατά της εκκλησιαστικής περιουσίας», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «από την Παλιγγενεσία και μετά η περιουσίας της Εκκλησίας έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης της Πολιτείας επί περίπου δύο αιώνες».
Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος υπενθυμίζει ότι και σε άλλες περιπτώσεις που το ελληνικό κράτος βρέθηκε σε οικονομική δυσχέρεια, «η Εκκλησία έσπευσε αυθόρμητα και κάλυψε πολλές ανάγκες. Αντιθέτως, όπως λέει, η Πολιτεία σε ώρες κρίσιμες για την Εκκλησία, υπήρξε καθ’ ολοκληρίαν ασυνεπής».
Στο βιβλίο του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημειώνει ότι μόνο το 4% της περιουσίας της Εκκλησίας διασώζεται και ότι αυτό θα μπορούσε «να αξιοποιηθεί καταλλήλως, ευπρεπώς και με διαφάνεια. Τα προϊόντα από αυτή την αξιοποίηση θα προορίζονται σε έργα διακονίας και φροντίδας των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας και την εξυπηρέτηση του ανθρώπινου προσώπου. Ως Αρχιεπίσκοπος αυτής της χώρας αυτή τη λύση προτείνω».
ΠΗΓΗ: 24h.gr


0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...