Monday, April 2, 2012

Εφετειακή απόφαση εφαρμόζει αναλογικά τις διατάξεις περί Τύπου στα μπλογκς (PDF)

UPDATED 29/03 2:46 Απόφαση (91/2012) που αποκλίνει από την πρόσφατη νομολογία εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Θράκης, εκδικάζοντας αγωγή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης από δυσφημιστικά σχόλια σε ιστολόγιο
29/03/2012 14:45
Εφετειακή απόφαση που αποκλίνει από την τελευταία νομολογία εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Θράκης, εκδικάζοντας αγωγή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης από δυσφημιστικά σχόλια σε ιστολόγιο (blog). Με την απόφαση 91/2012 το δικαστήριο απάλλαξε τον φερόμενο ως συντάκτη του μπλογκ “Piazza del Popolo”, δίνοντας τέλος σε δικαστική διαμάχη πέντε χρόνων. Η απόρριψη της έφεσης έγινε λόγω της αδυναμίας ταυτοποίησης του εναγομένου ως συντάκτη του μπλογκ, δεδομένης και της αδυναμίας άρσης του απορρήτου. Είχε προηγηθεί η πρωτόδικη απόφαση υπ' αριθμόν 44/2008 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, με την οποία το δικαστήριο είχε επίσης ταχθεί με το μέρος του εναγομένου. Τότε, το Μονομελές Πρωτοδικείο είχε εφαρμόσει αναλογικά τις διατάξεις περί Τύπο και στην περίπτωση των μπλογκς, αποκλίνοντας από την κρατούσα θεωρία και νομολογία.
Η άρση της ανωνυμίας στη μπλογκόσφαιρα (blogosphere) είναι ένα θέμα που απασχολεί τελευταία την ελληνική δικαιοσύνη, εγείροντας ερωτήματα αν χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη ρύθμιση. Ως προς την εφαρμογή των διατάξεων περί Τύπου στην περίπτωση των μπλογκς, η πλειονότητα της θεωρίας συμφωνεί ότι τα ιστολογία είναι “aliud” σε σχέση με τον Τύπο και δεν χωρεί αναλογική ρύθμιση, ακόμη και αν ο κάτοχός τους είναι δημοσιογράφος. Υπάρχουν αποφάσεις Πολυμελών Πρωτοδικείων, οι οποίες απορρίπτουν το ενδεχόμενο αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων περί Τύπου λόγω της ιδιαίτερης φύσης των ιστολογίων, έτσι π.χ. η 4980/2009 Π.Πρωτ.Πειραιά. Το ζήτημα της εφαρμογής ή μη των προστατευτικών διατάξεων περί Τύπου (ν. 2328/1995) έχει πρακτική σημασία γιατί στην περίπτωση του Τύπου η ευθύνη είναι ευρύτερη και η οφειλόμενη αποζημίωση προς τον θιγόμενο υψηλότερη συγκριτικά με αυτά που ισχύουν κατά τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί προσβολής της προσωπικότητας.
Σε κάθε περίπτωση το LAWNET επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί σχετικά αφού πρώτα λάβει το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης απόφασης.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...