Ο έκτακτος φόρος που προβλέπεται να επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις με βάση το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων καταθετών που ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Μόσχα.
"Η εμπιστοσύνη απέναντι στην Κύπρο, ως ασφαλές μέρος για τοποθέτηση χρημάτων, θα μειωθεί στο μηδέν», δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ανατόλι Αξάνοφ, βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας.
Ο Αξάνοφ αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο ενδέχεται να αγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια (περίπου 15,4 δισ. ευρώ).
Η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes ωστόσο ανεβάζει σημαντικά το ποσό αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο οίκος αξιολόγησης Moody's υπολόγιζε ότι τα κεφάλαια ρωσικών εταιρειών που είναι τοποθετημένα στην Κύπρο φτάνουν τα 14,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 9,2 δισ. ευρώ που έχουν καταθέσει οι ρωσικές τράπεζες στις κυπριακές.
Το Forbes επικαλείται επίσης τις εκτιμήσεις του οικονομικού τύπου με βάση τις οποίες οι καταθέσεις φυσικών προσώπων από τη Ρωσία στην Κύπρο κυμαίνονται από 8 μέχρι 35 δισ. ευρώ.
"Οι Ρώσοι έχασαν σε μια μέρα έως και 3,5 δισ. ευρώ» σημειώνει το περιοδικό στην ιστοσελίδα του. «Η είδηση της φορολόγησης σε ποσοστό έως και 10% στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών έσπειρε τον πανικό στους Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους», προσθέτει το περιοδικό.
Μέρκελ: «Όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο υπεύθυνοι»
«Όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση»
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
«Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Υπεύθυνοι είναι όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο, δήλωσε το Σάββατο βράδυ η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε παρέμβαση της για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Σε δήλωσή της που μεταδίδει το Σκάι Ελλάδας, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών το Σάββατο το βράδυ, η κ. Μέρκελ ανέφερε «είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε δήλωσή του αναφέρει πως «δεν είναι υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες για την κακοδιαχείριση».
Στο μεταξύ, να εγκρίνει κατ’ αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφερε, ενημερώνοντας νωρίτερα την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός για την Κύπρο, που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Έφτασαν 5 δις εσπευσμένα στη Κυπρο
Δεν κηρύχτηκε τραπεζική αργία η Τρίτη
Η Κεντρική Τράπεζα φέρεται να έχει μεταφέρει άνω των 5 δις ευρώ απο την Ευρώπη σε μια επιχείρηση αστραπή για να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς. Περισσότερα ποσά αναμένεται να μεταφερθούν με την ενδεχόμενη ψήφιση των μέτρων.
Έγκυρες πληροφορίες επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κηρυχτεί ως τραπεζική αργία η Τρίτη.
Για να έχει ισχύει μια τέτοια απόφαση πρέπει να εκδοθεί διάταγμα από το υπουργείο Οικονομικών καθώς επίσης και να ενημερωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Μέχρις στιγμής, τέτοιο διάταγμα δεν έχει εκδοθεί.
Φήμες για τραπεζική αργία την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω φόβου εκροής χρημάτων από τους καταθέτες, δεν επιβεβαιώνονται, και το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.Καθημερινή Κύπρου
Συνεδριάζει το ΤΧΣ για τις κυπριακές τράπεζες
Αξιολόγηση των δεδομένων
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την προεδρεία της διευθύνουσας συμβούλου κας. Αναστασίας Σακελλαρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την δυστοκία της Κυπριακής Βουλής να αποδεχθεί το σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο αλλά και την υιοθέτηση του σχεδίου βοήθειας το οποίο προβλέπει την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, εξετάστηκε και χθες σε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα για την απόκτηση του ενεργητικού και του παθητικού των εν Ελλάδι τριών κυπριακών τραπεζών «υπάρχει ευρύτερο» ενδιαφέρον».
Το ενδιαφέρον αυτό αξιολογείται από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, στην οποία μετέχουν επίσης οι κ.κ Μάριος Κολλιόπουλος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και Αναστ. Γάγαλης.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η απορρόφηση τους θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί μέχρι αύριο το βράδυ. Ωστόσο μετά την μετάθεση χρονικά της ψηφοφορίας από την Κυπριακή Βουλή του Σχεδίου Απόφασης της Ε.Ε για αύριο το βράδυ, η κατάσταση περιπλέκεται.
0 σχόλια:
Post a Comment