Monday, March 18, 2013

Σενάρια για μεγαλύτερο "κούρεμα" στην Κύπρο


Φαινόμενο μαζικού bank run φαίνεται ότι παίρνει η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup να κουρευτούν έως και 10% οι καταθέσεις στις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων από τη Μεγαλόνησο ξεπερνούν το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό.

Η αναβληθείσα συνεδρίαση της Βουλής, που έχει προγραμματιστεί για αύριο πλέον, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παράταση της παύσης εργασιών των τραπεζών για την Τρίτη – ή και για ακόμα περισσότερες μέρες – έχει σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μάλιστα, η Φρανκφούρτη έχει ήδη αιτηθεί επίσπευση των διαδικασιών, δηλαδή η απόφαση να ληφθεί σήμερα, φοβούμενη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλες χώρες. Η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της ΕΚΤ να επισκέπτεται το προεδρικό μέγαρο για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

Μέσα σε όλα, μετά και το αδιέξοδο στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, στο τραπέζι έχουν πέσει και νέες προτάσεις για τις καταθέσεις.

Η πρώτη αφορά στο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα των χρημάτων, που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες, ώστε το απαιτούμενο ποσό να συγκεντρωθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – και μόνο –, ώστε να μην απαιτηθεί έξωθεν βοήθεια.

Η δεύτερη προτείνει τα χρήματα, που θα χάσουν οι καταθέτες από το κούρεμα, να τους δοθούν με ομόλογα φυσικού αερίου, από τα μελλοντικά έσοδα, δηλαδή, που θα εισπράξει το κυπριακό Δημόσιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Στις 8.30 το πρωί, συνεδρίασε το Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κύπριο πρόεδρο, σχετικά με την έγκριση του νομοσχεδίου για εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος και θα συνεχίσει τις εργασίες του αύριο, Δευτέρα, στις 8:30 το πρωί. Το νομοσχέδιο με τίτλο «περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προνοεί τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για τις 11 και μισή ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής από τον Πρόεδρο αναβλήθηκε για αύριο το πρωί. Για τη Δευτέρα το απόγευμα αναβλήθηκε και η έκτακτη συνεδρία της Βουλής,η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα τις 4 το απόγευμα,κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατίθετο προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος το σχετικό νομοσχέδιο. Εν τούτοις, παραμένει άγνωστο αν, κατά την αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας, θα γίνει και η επίμαχη ψηφοφορία.

Οι ισορροπίες στη Βουλή είναι λεπτές και η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ' όσες χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ, εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιθανότατα, θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στο λαό για τις αποφάσεις του Eurogroup.

troktiko.eu

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...