Saturday, March 23, 2013

Η εκκλησία ευνοούμενη του Σουλτάνου τούρκου κατακτητή αμέσως μετά την άλωση της Πόλης!

Τα προνόμια (Άχτι-ναμέ) που παραχώρησε ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής στον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο, τον πρώτο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους:

1. Μηδείς μηδόλως αυτόν ενοχλείτω ή αντιτεινέτω, αλλ'έστω αναίτιος και αφορολόγητος από παντός εναντίου και τέλους και δόσεων ελεύθερος έστω και αυτός και οι μετ'αυτόν πατριάρχαι εις τον αιώνα.

2. Πάντες οι υποτεταγμένοι αυτώ επίσκοποι μενέτωσαν πάντοτε ελέυθεροι πάσης φορολογίας.

3. Πάντες οι Χριστιανοί εχέτωσαν ασφαλείς τας εαυτών εκκλησίας μηδέποτε επί ουδεμιά προφάσει εις οθωμανικά προσκυνήματα μεταβαλλομένας.

4. Τελέσθωσαν ελευθέρως οι γάμοι και αι κηδείαι και πάσαι αι λοιπαί χριστιανικαί συνήθειαι.

5. Εορταζέτωσαν οι Χριστιανοί το Πάσχα (και πάσας τας λοιπάς αυτών εορτάς) μετά πάσης ελευθερίας και της συνήθους παρατάξεως τρεις όλας ημέρας καθ'ας και αι Πύλαι του τείχους του Φαναρίου μενέτωσαν δι'όλης της νυκτός ηνεωγμέναι.

με άλλα λόγια, αυτό που ενδιέφερε τους Οθωμανούς ήταν να εισπράττουν τους φόρους και να μην έχουν χρεή οι ραγιάδες προς την Πύλη. Κατά τα άλλα οι υπόδουλοι ήταν ελεύθεροι να πιστεύουν σε ό,τι θέλουν, προστατευμένοι δια νόμου από βίαιο εξισλαμισμό, ελεύθεροι να τελούν τα θρησκευτικά τους μυστήρια και τις εορτές.

Γεννάδιος Β' ο Σχολάριος πρώτος μετά την άλωσιν Οικουμενικός Πατριάρχης : (Ιστορική και κριτική μελέτη) / Τρύφωνος Ε. Ευαγγελίδου. Εν Αθήναις: Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεώνη, 1896. (Σελ. 49-50 του βιβλίου)

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...