'Ανθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των "Αγανακτισμένων" με το σύνθημα "Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!" και συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν από τις 6 το απόγευμα με πανό και συνθήματα ενάντια στο μνημόνιο, το σχέδιο "Αθηνά" και τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Από τη συγκέντρωση διακόπηκε η κυκλοφορία στη Λεωφ.
Αμαλίας.

Με μπαλόνια, χρώματα, αυτοσχέδια πλακάτ παρέμειναν στο σημείο, όταν περίπου στις 7 το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και απώθησαν του συγκεντρωθέντες από το κιγκλίδωμα που έχει στηθεί στον περίβολο του 'Αγνωστου Στρατιώτη. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στη λεωφόρο Αμαλίας αλλάζοντας τη θεματική των συνθημάτων τους, από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε συνθήματα ενάντια στην αστυνομία και την καταστολή.

Στις 8.15 ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση της Αστυνομίας με ευρεία ρίψη χημικών, απωθώντας τους συγκεντρωμένους, ενώ έγινε και μία προσαγωγή νεαρού διαδηλωτή στο περίπτερο έξω από τον Εθνικό Κήπο, στο ύψος της οδού Ξενοφώντος.

Μετά τις 9 το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους αποχώρησε από τη συγκέντρωση και η Λεωφ. Αμαλίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία ενώ στην περιοχή παραμένουν συγκεντρωμένες αστυνομικές δυνάμεις.



------------------------------------



9.25 μ.μ. Παρά την ένταση και την επιχείρηση εκκαθάρισης, παραμένουν στο Σύνταγμα κάποιοι διαδηλωτές. 



8.55 μ.μ. Μία ακόμα ειρηνική συγκέντρωση λαμβάνει σιγά-σιγά τέλος μετά την επιχείρηση διάλυσής της από τα ΜΑΤ. 




8.27 μ.μ. Ο νεαρός διαδηλωτής που συνελήφθη φώναζε: ¨"Με χτυπήσανε. Το όνομα μου ειναι Α. Σ. Με χτυπήσανε. Βαράνε στο κεφάλι" (από alterthess.gr)



8.25 μ.μ. Νέα ένταση στο Σύνταγμα μετά την σύλληψη ενός νεαρού από μία ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ. Ψεκασμοί σε διαδηλωτές και σε δημοσιογράφους (από @doleross)



8.23 μ.μ. Ψέκασμα στην Αμαλίας - Ο κόσμος αποχωρεί προς Σύνταγμα @dromografos



8.16 μ.μ. Ανοίγουν το ένα ρεύμα και σπρώχνουν τον κόσμο της Αμαλίας @dromografos







8.10 μ.μ. Ξεσηκωθείτε @dromografos







8.02 μ.μ. Η αστυνομία κρατάει την Αμαλίας αποκλεισμένη κ δεν αφήνει τον κόσμο να πλησιάσει, τον απωθεί διαρκώς προς Πλατεία@thesspirit







7.45 μ.μ. Απόπειρες τρομοκράτησης των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ. Απέναντι σε ένα ειρηνικό πλήθος που πολλαπλασιαζόταν, η αστυνομία προχώρησε σε επίδειξη ισχύος, δημιουργώντας μικροεντάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί από τους διαδηλωτές να αρχίσουν να αποχωρούν. Παρ΄ όλα αυτά, μεγάλο μέρος του κόσμου παραμένει στο Σύνταγμα.



7.32 μ.μ. Εφτασαν και οι Μοτοσυκλετιστές που φυσικά μετά από μικρή ένταση σταμάτησαν μπροστά στα ΜΑΤ @dromografos





7.30 μ.μ. Xωρίς σχόλια @MakisSinodinos







7.15 μ.μ. Τα ΜΑΤ σχημάτισαν ένα Π μπροστά στη Βουλή (@dromografos)









7.10 μ.μ.: Η αστυνομία απωθεί τους συγκεντρωμένους από τη Λ. Αμαλίας για να «μην κλείσει ο δρόμος». Τα σχετικά tweet:




Η αστυνομια προκαλει, σπρωχνει και διωχνει τον κοσμο απο την Αμαλιας. Μηδενικη ανοχη, δε λες τιποτα. Χωρις καμια προκληση. #syntagma




Με ασπίδες κ "κάποιους ψεκασμούς τα ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές από την λ. Αμαλίας προς την πλατεία Συντάγματος #rbnews



Φωτογραφίες του @dromografos, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά




7.10 μ.μ. Από μια τέτοια συγκέντρωση δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα των μεταλλειών χρυσού και της άγριας καταστολής εναντίον των κατοίκων για να περάσουν τα εργολαβικά σχέδια, εγχώρια και διεθνή. Η φωτό με το πανό της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αττικής στη Χαλκιδική, από Sofia Thesspirit ‏@thesspirit






Και το μόνο επιχείρημα που έχει να αντιτάξει η κυβέρνηση... φωτό από Grrrl in Athens‏@RegularGrrrl










18.35 Μόλις έκλεισε η Αμαλίας






18.34 Και ένα πανό που πετάει









18.25 Εγώ θα μείνω










18.00 Τα πρώτα πανό άνοιξαν στο Σύνταγμα






* * *

Με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!», οι πλατείες της Ελλάδας παίρνουν τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους και την Κυριακή 10 Μαρτίου επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. 


Οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα και το κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή γίνεται μέσω του facebook (Αθήνα) και facebook (Θεσσαλονίκη): «Η Πορτογαλία δείχνει το δρόμο! Περιμένουμε να βγάλουν πάλι πανό που να μας κοροϊδεύει για να βγούμε στους δρόμους; Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες, ως εδώ!».



Το βίντεο - κάλεσμα:



















To ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ