Sunday, March 17, 2013

Αναστασιάδης: Η Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974


«Η Κύπρος είναι ένας κράτος υπό χρεοκοπία και ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974», δήλωσε ο Ν.Αναστασιάδης στο διάγγελμά του.


«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είναι τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν κατά την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία στην βουλή την πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις.

Επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ προκειμένου να αλλάξουν οι όροι έστω και την τελευταία στιγμή για τους μικροκαταθέτες. «Αν επέλεγα την άτακτη χρεοκοπία θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, θα χανόντουσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έβγαινε η χώρα εκτός ευρώ. Δεν θα δεχτώ την απομείωση των καταθέσεων. Ανέλαβα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Η συνεισφορά των καταθετών θα είναι εφάπαξ, μία και μόνη φορά, αφού θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ενώ θα δοθούν και μετοχές των τραπεζών. Όσοι αφήσουν τα χρήματα τους για δύο χρόνια στις κυπριακές τράπεζες θα λάβουν ομόλογα στο ήμισυ της αξία των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο».

Το διάγγελμα Αναστασιάδη ήλθε με το «βλέμμα» στην ψηφοφορία-θρίλερ στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας στην κυπριακή Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας.

Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία το νομοθετικό σώμα θα καλείτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) ,ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή.

Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Ν.Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς για άμεση επικύρωση της συμφωνίας που συνήφθη στο δραματικό Eurogroup, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...