Sunday, March 31, 2013

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ! Στον «αέρα» οι καταθέσεις – Πόση ασφάλεια παρέχουν οι θυρίδες;



Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο ανασφάλεια, σχετικά με το κατά πόσο είναι εγγυημένες και σίγουρες οι τραπεζικές καταθέσεις.
Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να διαβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια που όχι μόνο δεν καθησυχάζει τους Έλληνες καταθέτες, αλλά αντίθετα εντείνει την ανησυχία τους...

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, τόσο το Μνημόνιο, μέσω κυρίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και ο ελληνικός νόμος (3746/2009) εξασφαλίζουν την εγγύηση των καταθέσεων (έως 100.000 ευρώ), τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, οπότε η εγγύηση θα παρέχεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης. Αυτό όμως που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η εγγύηση αυτή ισχύει μόνο για τους καταθέτες των τραπεζών που χρεοκοπούν. Αντιθέτως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποζημίωση ή εξασφάλιση των καταθέσεων, σε περίπτωση που αυτές υποστούν «κούρεμα» μέσω επιβολής φόρου ή έκτακτων εισφορών.

Με λίγα λόγια, εάν ένα μελλοντικό Eurogroup αποφασίσει να επιβάλει την επιβολή ενός φόρου στις καταθέσεις, ανεξαρτήτως ύψους, τότε το κράτος δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τους πολίτες του.

Πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές θυρίδες;

Ούτε και αυτός ο τρόπος αποταμίευσης είναι απόλυτα σίγουρος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αφού αφ' ενός οι καταθέσεις στις θυρίδες δεν καλύπτονται από την κρατική εγγύηση και αφετέρου, σε έκτακτη περίπτωση, π.χ. πτώχευσης, επιβολής ειδικών μέτρων κ.λπ. οι Αρχές είναι πιθανόν να τις αντιμετωπίσουν ως περιουσιακό στοιχείο και να επιβάλουν το άνοιγμά τους παρουσία Εισαγγελέα.
Από την άλλη, σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, οι θυρίδες δεν έχουν πρόβλημα, καθώς μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της τράπεζας, οι πελάτες αποκτούν και πάλι πρόσβαση σ' αυτές.
Πηγή: Ελληνικό καφενείο

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...