Wednesday, March 27, 2013

Ειρωνεία!!! Κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις (στα πλαίσια την ανάπτυξης πάντα!)



Το Νοέμβρη ο Σαμαράς μας μίλησε για το ξεκίνημα της ανάπτυξης. Τα μέσα κυβερνητικής προπαγάνδας κάθε τόσο μας παρουσιάζουν και έναν εκπρόσωπο πολυεθνικής που έρχεται να επενδύσει στην Ελλάδα γιατί λέει είναι κατενθουσιασμένος με τις επιτυχίες της χώρας!
Αυτό που δεν μας λένε είναι το πόσες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, πόσες απολύσεις γίνονται και μάλιστα σε κλάδους ιδιαίτερα σημαντικούς για την οικονομία της χώρας. Σε κλάδους που συνιστούσαν την απόδειξη της "ισχυρής Ελλάδας", ή και της ..."ιμπεριαλιστικής" κατ΄άλλους, όπως οι κατασκευές και το μέταλλο.
Έχουμε λοιπόν τις τελευταίες μέρες:


Κλείσιμο των τσιμέντων Χαλκίδας


ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πολυεθνική LAFARGE (μητρική της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ), αποφάσισε, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, να δείξει για άλλη μια φορά τα… «φιλελληνικά» της σχέδια για την συμμετοχή της στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Με σημερινή της επιστολή προς το Δ.Σ. του σωματείου μας, γνωστοποιεί ότι χθες 25 Μαρτίου 2013, αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας.

Παράλληλα καλεί το Δ.Σ. του σωματείου, στα πλαίσια του νόμου περί ομαδικών απολύσεων, σε διαβούλευση για το ποιοι, πόσοι και πότε θα απολυθούν!

Επιστολές για το ίδιο θέμα έστειλε με courierκαι στα σπίτια των εργαζομένων, όπου δεν παραλείπει να εκφράσει το … αμέριστο ενδιαφέρον της προς τις οικογένειες των εργαζομένων δηλώνοντας ο εκπρόσωπός της :

«θέλω να σας διαβεβαιώσω για την δέσμευση της εταιρείας στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής».

Και σε άλλο σημείο:

«κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με το Σωματείο του εργοστασίου Χαλκίδας, θα ενημερώνεστε τακτικά για τις εξελίξεις και τα θέματα που θα συζητηθούν προκειμένου να έχετε την πλήρη εικόνα».

Κάνουμε γνωστό στην «αυτού εξοχότητα» Γάλλο εκπρόσωπο της LAFARGE, ότι οι εργαζόμενοι του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας είναι νοήμονες ενήλικοι, έντιμοι οικογενειάρχες και δεν έχουν ανάγκη να ενημερώνει η αφεντιά του τις οικογένειές τους.

Η πράξη αυτή, εκτός από υποτιμητική προς τους εργαζόμενους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ΑΝΗΘΙΚΗ.

Κάνουμε επίσης γνωστό ότι το Δ.Σ του σωματείου μας δεν πρόκειται να «παίξει» το ρόλο του δήμιου διαβουλευόμενο απολύσεις συναδέλφων και κλείσιμο του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν και θα αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειες τους στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας την Πέμπτη 28-3-2013 στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Χαλκίδα 26 Μαρτίου 2013

Απολύσεις στη Χαλυβουργική: 


Με 60 απολύσεις, τις οποίες έχει βαφτίσει «εθελούσιες αποχωρήσεις», την Παρασκευή και την Τρίτη, ξεκίνησε την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών της η εργοδοσία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, που συνολικό στόχο έχουν τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει ήδη ανακοινώσει στους εργαζόμενους πως θα προχωρήσει συνολικά σε 170 απολύσεις, μέσω «εθελούσιας» εξόδου, σε μείωση αποδοχών κατά 20%, στην κατάργηση των έξτρα δώρων, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα, καθώς και σε άλλα μέτρα με το ίδιο περιεχόμενο. Η εργοδοσία, μάλιστα, απειλεί ότι αν δε φύγουν οι εργαζόμενοι με τα «κίνητρα» που προτείνει, τότε θα προχωρήσει - έτσι κι αλλιώς - με βάση το νόμο του 5% (δηλαδή θα απολύει κάθε μήνα το 5% του συνόλου των εργαζομένων). 
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του μετάλλου, στις 28/3, ενώ στις 9 π.μ. θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας. Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν 2ωρη στάση εργασίας με συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, ενώ τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση για να εκτιμήσουν την κλιμάκωση του αγώνα. 

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...