Sunday, March 17, 2013

Καρναβάλι Πάτρας 2013! Η Πάτρα πιστή στην καρναβαλική παράδοση


Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013
Τριάντα πέντε χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στην μεγάλη παρέλαση
Οι καλές καιρικές συνθήκες στάθηκαν σύμμαχος του πατρινού καρναβαλιού και των χιλιάδων καρναβαλιστών που παρήλαυναν για περισσότερες από τέσσερις ώρες, μεταδίδοντας το κέφι και τη ζωντάνια τους στους θεατές της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης.

Η δημιουργία, η σάτιρα και η φαντασία κυριάρχησαν και πάλι στο καρναβάλι της Πάτρας, ενώ, οι ευρηματικές στολές και οι καρναβαλικές κατασκευές έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στην παρέλαση.

Τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με την οποία κορυφώθηκαν οι εφετινές εκδηλώσεις, άνοιξαν τα άρματα, τα οποία ήταν δημιουργίες του καρναβαλικού εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων.

Πρώτος παρήλασε ο μεγαλειώδης, συμβολικός και σατιρικός βασιλιάς καρνάβαλος, που είχε τεράστια μύτη-καρότο, κοφτερά δόντια και μακριά ουρά, ενώ πάνω στο άρμα του, το οποίο ονομαζόταν «Το Τέρας της Κρίσης», υπήρχαν πολλά μικρότερα τερατόμορφα πλάσματα.

Ακολούθησε το καλλιτεχνικό και πολύχρωμο άρμα της βασίλισσας, που καθόταν στον χρυσό θρόνο της, ένα λειτουργικό σιντριβάνι απ' όπου ανάβλυζε νερό, ενώ ήταν πλαισιωμένη από κύκνους και πεταλούδες.

Στη συνέχεια, παρήλασαν ο «Γάτος», «Τα Μυρμήγκια και η Μέρκελ», «Το χαράτσι της ΔΕΗ», το «Greek Σουβλάκι», «Η τούρτα των προβλημάτων», το «Μουσικό Άρμα», το «Πειρατικό Καράβι», «Οι Μονομάχοι και η μικρή Γοργόνα», η «Μπάντα», καθώς και τρία σκαλωτά άρματα.

Μετά, τη σκυτάλη πήραν οι χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη των 147 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού». Οι κεντρικοί δρόμοι της Πάτρας «πλημμύρισαν» από χρώματα και ρυθμό, ενώ, τα πρωτότυπα θέματα των πληρωμάτων, οι ευφάνταστες στολές τους και οι εμπνευσμένες καρναβαλικές κατασκευές τους, έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο. Επίσης, στην παρέλαση πήρε μέρος αποστολή από το καρναβάλι της ιταλικής πόλης Σαβιάνο.

Η καρναβαλική παρέλαση έκλεισε με τα άρματα σοκολατοριχτών, που τήρησαν για μία ακόμη χρονιά το έθιμο του σοκολατοπολέμου.

Πριν ξεκινήσει η παρέλαση, ομάδα σπουδαστών που αντιτίθεται στο σχέδιο «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποίησε πορεία φωνάζοντας συνθήματα και περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο απρόοπτο. Η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά την πορεία, ενώ, κάποια στιγμή σπουδαστές ανήρτησαν πανό στο μπαλκόνι του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, πάνω από την εξέδρα των επισήμων, στην πλατεία Γεωργίου.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 21.00 με την τελετή λήξης στο μώλο της Αγίου Νικολάου. Κατά τη διάρκειά της, που θα έχει ζωντανή μουσική και χορευτική επένδυση, θα προβληθεί ένα οδοιπορικό με τις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την καύση του βασιλιά καρνάβαλου, ενώ, χιλιάδες πυροτεχνήματα αναμένεται να δώσουν ένα φαντασμαγορικό τέλος στο φετινό καρναβάλι.

Οι φωτογραφίες είναι από το thebest.gr










αναδημοσίευση απο το newsbeast

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...