Monday, March 18, 2013

Σημαντικο! Στρατός και απόστρατοι σε κατάσταση… βρασμού



Το παρασκήνιο των αλλαγών στην κορυφή των Γενικών Επιτελείων και τα χρόνια προβλήματα
Πολλοί εν ενεργεία στρατιωτικοί αψήφησαν την απαγόρευση και πήραν μέρος στις διαδηλώσεις ένστολοι
Η πολυπληθής συγκέντρωση των στρατιωτικών στην πλατεία Κλαυθμώνος το περασμένο Σάββατο, η εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη, αλλά και το κλίμα που υπογείως βράζει με αφορμή τα όσα συνέβησαν – στο παρασκήνιο – κατά τις πρόσφατες κρίσεις έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι μεγάλες περικοπές εισοδημάτων, οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικό και καύσιμα αλλά και η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις – με κρισιμότερη όλων την αναδιοργάνωση της Δομής Δυνάμεων, κυρίως του Στρατού Ξηράς – έχουν επιβαρύνει το κλίμα και προμηνύουν δυσοίωνες εξελίξεις. Και αυτό τη στιγμή που κορυφαίοι στρατιωτικοί εκφράζουν εντονότατη δυσφορία για το ότι έχουν παρεισφρήσει στη λήψη αποφάσεων άνθρωποι που ουδεμία γνώση έχουν για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συγκέντρωση των στρατιωτικών το περασμένο Σάββατο θορύβησε τόσο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος είχε προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα μεσολαβώντας για να υπάρξει πρόσφατα συνάντηση των αποστράτων με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Αυτή όμως δεν απέδωσε. Ηδη στους κόλπους της ΝΔ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες διότι οι στρατιωτικοί αποτελούν προνομιακή δεξαμενή ψηφοφόρων του κόμματος που αδειάζει επικίνδυνα προς τα… δεξιά.
Η κατάσταση όμως δεν αφορά τόσο τους αποστράτους όσο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που έδωσαν βροντερό παρών το Σάββατο. Αυτοί είναι άλλωστε που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μισθολογικές περικοπές, που καθίστανται ακόμη πιο δυσβάστακτες για τους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς και ιδιαίτερα για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. Ακόμη και η εξαίρεση της περικοπής των οδοιπορικών εκτός έδρας για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει επιτευχθεί, με τις γνωστές συνέπειες.
Πολλοί εκ των εν ενεργεία στρατιωτικών μάλιστα αψήφησαν την εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Μ. Κωσταράκου να μην παραστούν στη συγκέντρωση με στολή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, είχαν λάβει γνώση συγκεκριμένης διαταγής ώστε να μην παραστούν και φέρεται να τους ζητήθηκε να την υπογράψουν. Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το γεγονός ότι έκαναν την εμφάνισή τους πρώην αρχηγοί Γενικών Επιτελείων που απολαμβάνουν υψηλό κύρος στους κόλπους του στρατεύματος.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μ. Παραγιουδάκης αλλά και ο στρατηγός ε.α. Κ. Ζιαζιάς. Ο πρώην Α/ΓΕΣ θεωρείται από πολλούς νεότερους αξιωματικούς υπόδειγμα ακεραιότητας έπειτα από την απόφασή του να παραιτηθεί κατά τις κρίσεις του περασμένου καλοκαιριού αρνούμενος να αποδεχθεί τις εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.
Η βαριά ατμόσφαιρα όμως δεν σταματά στα οικονομικά ζητήματα. Επεκτείνεται και σε θέματα πολιτικής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες κρίσεις, ιδιαίτερα στην κορυφή των Γενικών Επιτελείων. Πέραν του αντιστρατήγου Κωσταράκου που παρέμεινε, άλλαξαν οι υπόλοιποι αρχηγοί. Στη θέση του αντιστρατήγουΚ. Γκίνη ως Α/ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Αθ. Τσέλιος, στη θέση του Α/ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης αντικαθιστώντας τον αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδηκαι σε αυτήν του Α/ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Ευ. Τουρνάς αντικαθιστώντας τον αντιπτέραρχο Δ. Τσαντηράκη.
Το παρασκήνιο είναι πολύ πιο πλούσιο από όσο έχει παρουσιαστεί. Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Στρατός Ξηράς υπήρξε πάλι, όπως και το περασμένο καλοκαίρι, το «πεδίο μάχης» των κρίσεων. Ο δε εξοβελισμός Γκίνη μόλις επτά μήνες μετά την τοποθέτησή του οφείλεται κατά κύριο λόγο, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, στη διαφωνία του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επί των προτάσεών του για την αναδιοργάνωση της Δομής Δυνάμεων. Στις προτάσεις Γκίνη, που έχουν περάσει από το ΣΑΓΕ αλλά δεν έχουν καν φθάσει στο ΣΑΜ, περιλαμβάνονται και ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως η κατάργηση του Β’ Σώματος Στρατού, της Στρατιάς κτλ. Εχουν όμως εκφραστεί εντονότατες πολιτικές αντιρρήσεις για μικροπολιτικούς, τοπικιστικούς λόγους.
Ο στρατηγός Γκίνης φέρεται να αρνήθηκε προσαρμογές στη Δομή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αθανάσιος Τσέλιος που ανέλαβε Α/ΓΕΣ δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Ο αρχικός υποψήφιος (το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος») αρνήθηκε να αποδεχθεί όρους που του ετέθησαν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και αλλαγές στην προταθείσα Δομή Δυνάμεων, ενώ ο αντιστράτηγος Τσέλιος δεν φέρεται να έλαβε γνώση αυτών - πιθανότατα επειδή θα τους απέρριπτε.
Πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι οι νέοι αρχηγοί είναι καθαρά επιχειρησιακοί και άνθρωποι της «πρώτης γραμμής». Ουδείς φυσικά αρνείται κάτι τέτοιο. Ωστόσο ο αριθμός των αντιστρατήγων αυξάνεται αντί να μειώνεται συνεχίζοντας τη «βιομηχανία αστεριών». Τοποθετούνται αντιστράτηγοι ακόμη και σε θέσεις που παραδοσιακά καλύπτονταν από υποστρατήγους, όπως π.χ. το Α’ και το Β’ Σώμα Στρατού. Ορισμένες πηγές δε προσθέτουν ότι σε αρκετές τοποθετήσεις επικράτησαν προσωπικά και όχι επιχειρησιακά κριτήρια, όπως σε περίπτωση υποστρατήγου που έγινε αντιστράτηγος σε λιγότερο από 10 μήνες.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η απόφαση να σταλεί ανώτατος στρατιωτικός αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) τη στιγμή που ως σήμερα τη θέση αυτή κάλυπτε ο ανώτατος στρατιωτικός αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ. Αυτή την πρακτική ακολουθούν άλλωστε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ με σκοπό να περιορίσουν και τα κόστη. Η αμοιβή για τη θέση αυτή είναι άλλωστε περίπου 8.000 ευρώ (κατ’ άλλους 6.000 ευρώ), χρήματα που στην τωρινή συγκυρία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλες ανάγκες. Αυτό που επιπλέον εντυπωσιάζει είναι ότι ο νέος αντιπρόσωπος στην ΕΕ είναι αντιστράτηγος που πρόσφατα αποστρατεύθηκε και ανακαλείται εκ της εφεδρείας…
Αναταράξεις
Η διαταγή-καταπέλτης του στρατηγού Γκίνη
Μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν τα όσα είπε στην τελευταία ημερήσια διαταγή του ο στρατηγός Γκίνης κατά την παράδοση – παραλαβή καθηκόντων.
«Αναμφισβήτητα η αποστρατεία ενός Α/ΓΕΣ επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τριών αρχηγών σε διάστημα 16 μηνών προκαλεί προβληματισμό και ερωτήματα για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων άμυνας και ασφαλείας της χώρας από τους αρμοδίους» τόνισε ο συνήθως σιωπηλός στρατηγός.
Και προσέθεσε: «Μετά παρρησίας, όπως το έκανα και εν ενεργεία, θα εκφράσω την άποψή μου ότι οι αρχηγοί αλλά και άλλες υψηλές θέσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας πρέπει να έχουν κλειστή θητεία για εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων. Επίσης στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα η τελική έγκριση της επιλογής των αρχηγών πρέπει να περνά από σχετική επιτροπή της Βουλής έπειτα από ακρόαση του υποψηφίου».
Οσο για τα περί Δομής Δυνάμεων, υπήρξε καταπέλτης και τα πυρά του έφθασαν ως και την πολιτική ηγεσία, παρ’ ότι δεν την κατονόμασε: «Παρά τις δυσχερείς συνθήκες, προχωρήσαμε τάχιστα στην επανεξέταση της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων. Δυστυχώς αυτή η Δομή η οποία διαμορφώθηκε από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα και διαδικασίες του στρατιωτικού επιπέδου παραμένει αδρανής και γίνεται αντικείμενο κριτικής, αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και άσχετων προς την άμυνα παραγόντων, ενώ τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα του πολιτικού – στρατιωτικού και πολιτικού επιπέδου παραμένουν σιωπηλά και αδρανή. Για τον Στρατό, υπό το κράτος της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης αλλά και άλλων παραγόντων που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθούν εδώ, η Δομή έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί χθες. Σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη».
πηγή!βήμα

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...