Saturday, March 16, 2013

Χαρίζουν φόρους 100 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς


Του Βαγγέλη Τριάντη

«Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν», έλεγε συχνά ο νομπελίστας γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ. Στην περίπτωση της κυβέρνησης και της Τράπεζας Πειραιώς η πραγματική γενναιοδωρία δεν έγκειται μόνο στο παρόν, αλλά στο παρελθόν και στο μέλλον.

Με μία σκανδαλώδη διάταξη την οποία αποκαλύπτει το www.koutipandoras.gr, η κυβέρνηση επιχειρεί να χαρίσει στην Τράπεζα Πειραιώς, φόρο ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Σε μια περίοδο που μισθοί και συντάξεις οδηγούνται στην κλίνη του Προκρούστη και οι έλληνες πολίτες καλούνται να σηκώσουν δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη.

Η σκανδαλώδης διάταξη εντάχθηκε σε νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τίτλο «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχής πιστώσεων».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου:

«Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 63Δ του ν. 3601/2007 στη βάση της αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων που ήδη υπάρχουν και έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο παρελθόν για τη συγχώνευση πιστωτικών ιδρυμάτων, δεδομένου ότι οι διαδικασίες εξυγίανσης των τραπεζών έχουν στενή ομοιότητα με συγχώνευση ή απόσχιση και απορρόφηση κλάδου (ων) πιστωτικού ιδρύματος.

Η ισχύς της διάταξης καλύπτει όλες τις μορφές εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος από του χρόνου έναρξης ισχύος του άρθρου 63Δ, ώστε να λύσει χρονίζοντα προβλήματα στις εξυγιάνσεις των τραπεζών Proton, TT Bank και Αγροτικής καθώς και όσες πιθανώς θα γίνουν στο μέλλον».

Πιο απλά η εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς, «βαφτίζεται» από την κυβέρνηση ως «συγχώνευση», προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να μην πληρώσει καθόλου φόρο για τη μεταβίβαση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της ΑΤΕ. Ο ν. 2515/1997 που αφορά συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων ορίζει ρητά ότι απαλλάσσονται από κάθε είδους φορολογία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρο που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο

Το σκάνδαλο της εξαγοράς της ΑΤΕ από την Πειραιώς, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διααστάσεις. Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, σε παλαιότερο τεύχος πως η ΑΤΕ εξαγοράστηκε από την Πειραιώς έναντι εξευτελιστικού τιμήματος που άγγιζε τα 95 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή και ένα από τα ακίνητα της. Τι σημαίνει αυτο πρακτικά; Ότι η κυβέρνηση χαρίζει φόρους στην Τράπεζα Πειραιώς πολύ υψηλότερους από ότι την αγόρασε.

Το HOT DOC είχε αποκαλύψει επίσης και όλη τη μεθόδευση που ακολούθησε το πολιτικό σύστημα και η ΤτΕ προκειμένου να απαξιωθεί η ΑΤΕ και να ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί.

Τα δωράκια όμως της κυβέρνησης προς την Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν τέλος. Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται και ο Οργανισμός Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας. Με την κατάργηση του Οργανισμού όμως καταργείται και το άρθρο 127, που προέβλεπε την καταβολή εισφορών στο Ταμείο Υγείας, το Εφάπαξ και τα ταμεία κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Πιο απλά χαρίζονται στην Πειραιώς υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της ΑΤΕ, που θα έπρεπε κανονικά να αναληφθούν από την ίδια. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ποινικοποιεί τις οφειλές των απλών πολιτών από 5.000 ευρώ και πάνω.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...