Thursday, January 19, 2012

By ANT1 Internet, www.ant1online.gr, Ανανεωμένο: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 8:35 μμ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εισβολή στελεχών του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, πρώτη ημέρα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων για την ανταγωνιστικότητα. Με ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κατέρρευσε η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου



Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η έφοδος του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, με την οποία διεκόπη η συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Για τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, ενώ ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ επιχειρεί διά της βίας να γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω. Σκληρή είναι η απάντηση του Περισσού που χαρακτηρίζει «ταξικό παράσιτο» τον ΣΕΒ, για τον οποίο το ΠΑΜΕ σχολιάζει πως αποτελούν μία σάρκα και μία ψυχή με τη ΓΣΕΕ.

Τους εκπροσώπους εργαζομένων, εμπόρων και βιοτεχνών δέχθηκε εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τάχθηκε ενάντια σε μία οριζόντια περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, η Συνομοσπονδία εγκαινίασε κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει και του διαλόγου με τους εργοδότες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, δεν συζητά επ ουδενί το μισθολογικό κόστος και τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς οι μισθοί δεν ευθύνονται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, δεν συζητά ούτε την κλιμακωτή μείωση μισθών, ενώ συζητά οτιδήποτε αφορά το μη μισθολογικό κόστος.

«Μας ζητήθηκε να επανέλθουμε δυναμικά στον διάλογο και να βοηθήσουμε με προτάσεις, όπως το 2010, που σώσαμε τον κατώτερο μισθό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, μετά την συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι πρέπει και τώρα να κάνουμε προτάσεις για να περισώσουμε τον κατώτερο μισθό και επισήμανε ότι εξηγήσαμε πως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν συνδέεται με τον 13ο και τον 14ο μισθό και πολύ περισσότερο με το ύψος του κατώτερου μισθού.

«Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και οφείλουμε να συμφωνήσουμε» είπε από την μεριά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι είναι «ουτοπία η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα». Ο κ. Κορκίδης είπε, επιπλέον, ότι «προϋπόθεση για τον κοινωνικό διάλογο είναι ο σεβασμός εκ μέρους της κυβέρνησης των συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων, αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα».

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, επιστολή σε απάντηση δικής του με την οποία τον ενημέρωνε, ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση που είχε προσκληθεί στο πλαίσιο των συναντήσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους κοινωνικούς εταίρους:

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβα για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας συγκυρία, εκφράζει, ακριβώς την διαχρονική θέση μου υπέρ του διαλόγου εργαζομένων και εργοδοτών και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Πιστεύω στον κοινωνικό διάλογο, σήμερα ακόμη περισσότερο, για να βρεθούν οι αναγκαίες και κοινά αποδεκτές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι, ιδιαίτερα τις στιγμές αυτές, οφείλουν να σταθούν όλοι, με την ευθύνη που τους αναλογεί, στο ύψος των περιστάσεων.

Προσβλέπω και αναμένω, πραγματικά, την επιτυχή κατάληξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεών σας. Εύχομαι να επιδειχθεί η αναγκαία ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές. Ο θεσμικός ρόλος των κομμάτων, εκλεγμένων από τον ελληνικό λαό, είναι καθοριστικός όχι απλά στην νομοθέτηση προτάσεων, για τις οποίες αγωνιούν οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά είναι καθοριστικός και στην υπεύθυνη συμβολή στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται. Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν σε κανένα αποφυγή ενός διαλόγου με κριτήρια προσχηματικά».
 
Το αλγεινό του γεγονότος είναι ότι μετά απο όλα όσα συμβαίνουν ακόμη εμφανίζεται ο Παπανδρέου, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι γνωστοί εργατοπατέρες στο ίδιο τραπέζι, να πούν πλέον τί;  να συνομιλήσουν για τι πράμα;... πλέον έπρεπε να είναι αντίπαλη σε μάχη και σε πεδία μαχών...δεν υπάρχει καμία απολύτως ειρηνική επίλυση και καμία κουβέντα .... μόνο πόλεμος!
γιώργος αθανασιάδης

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...