Thursday, January 26, 2012

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έτοιμο να εκραγεί (;)

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έτοιμο να εκραγεί (;)
«Οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως … προειδοποιεί» - είπε το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου, ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Κρήτη αλλά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης.
Ο κ.Βαλλιανάτος ανέφερε ότι ο σεισμός είναι μεν ένας φυσιολογικός σεισμός για τα δεδομένα της Κρήτης, αυτό που προβληματίζει, δε, είναι η ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει … το κέικ της Σαντορίνης» – είπε ο Φ.Βαλλιανάτος, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 6μηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως ως και 3,5 ρίχτερ, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο συνιστούν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται «κάτι να συμβεί», ενώ παραπέμπει στη δεκαετία του ’50, οπότε είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο που είχε «φέρει» έναν πολύ ισχυρό σεισμό.
Tί γίνεται με την Κρήτη; «Όταν παίρνει φωτιά το σπίτι του γείτονα, φυσικό είναι να ανησυχείς κι εσύ» - είπε ο Φ. Βαλλιανάτος, τονίζοντας ότι αν και οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο προειδοποιεί! Όπως είπε, οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο «απλή» εκδοχή, το να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες, επηρεάζοντας – αν μη τί άλλο – τα αεροπορικά δρομολόγια.
ΠΗΓΗ: cretalive.gr

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...