Monday, January 16, 2012

Μισθώσεις τέλος χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2012
Καμία μίσθωση  ακινήτου δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί  από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, εάν  το ακίνητο δεν συνοδεύεται από  ενεργειακό πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστ/κό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».
Ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε μίσθωση  ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα  ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή  που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο. 

Συνεπώς από  τις 9.1.2012 οι Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν  νέα μισθωτήρια προς κατάθεση, με μεταγενέστερη  ημερομηνία υπογραφής, αν δεν αναγράφεται  ο αριθμός πρωτοκόλλου του  ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται  μαζί και αυτό για επίδειξη στη  Δ.Ο.Υ.  

Η εξέλιξη  έρχεται παρά τα επανειλημμένα διαβήματα  των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) οι οποίοι επισημαίνουν προς το υπουργείο ότι επέρχεται  νέα και σημαντική επιβάρυνση για την ακίνητη περιουσία. 

Και αυτό καθώς  η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών  που χορηγούν, έπειτα από αυτοψία, τα πιστοποιητικά φτάνει, όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, έως και τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια και εώς τα 2,5 ευρώ για γραφεία και καταστήματα. 


Ποιοι εξαιρούνται

Η ΠΟΜΙΔΑ διανέμει στα μέλη της τόσο διαδικτυακά, όσο και από το Γραφείο Ενημερώσεως Μελών (Σοφοκλέους 15), νέα μισθωτήρια κατοικιών κλπ. προσαρμοσμένα στις παραπάνω διατάξεις.

Ωστόσο, από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται:

1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ. 

2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα. 

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ. 

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...