Saturday, January 21, 2012

Ηράκλειο Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
To Ηράκλειο Αττικής είναι Δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών, στο βόρειο τομέα. Στην αρχαιότητα αποτελούσε το Δήμο Ηφαιστιάδων, όπου λατρευόταν ο μυθικός ήρωας Ηρακλής. Η δόμηση του κυρίου όγκου της περιοχής πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τη δεκαετία του 1980. Είναι δήμος με αρκετούς ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Βασικό κέντρο εστίασης αποτελεί ο πεζόδρομος πέριξ του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και το εμπορικό κέντρο του δήμου, με πολλά καφέ και αρκετά ικανοποιητική τοπική αγορά.

Συγκοινωνίες [Επεξεργασία]

Από το κέντρο του δήμου διέρχεται ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τον ομώνυμο Σταθμό Ηρακλείου. Το 2004 κατασκευάστηκε και ο σταθμός Ηρακλείου του προαστιακού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί τη βόρεια πλευρά του δήμου. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένες οι λεωφορειακές γραμμές προς τους όμορους δήμους, καθώς και η δημοτική συγκοινωνία με αφετηρία το σταθμό του ηλεκτρικού.

Ιστορικά [Επεξεργασία]

Στην αρχαία Ελλάδα, το Ηράκλειο αποτελούσε έναν από τους δήμους του Κλεισθένη με το όνομα Ηφαιστιάδα ή Ιφιστίαι. Στα βόρεια του προαστίου υπήρχε το ιερό του Ηρακλή, από όπου πήρε και το νεότερο όνομά του. Την εποχή του Βυζαντίου ονομαζόταν Αράκλι ή Χαλκωματάδες. Στα νεώτερα χρόνια, την εποχή του Όθωνα χτίστηκε στο Παλαιό Ηράκλειο η Στρατιωτική αποικία των Βαυαρών (1837), που ήταν οι μισθοφόροι που είχε φέρει μαζί του ο Όθωνας όταν ήρθε ως βασιλιάς της Ελλάδας. Πρώτος μάλιστα διοικητής είχε οριστεί ο Χριστόφορος Νέζερ, παππούς του μεγάλου ηθοποιού.
Η περιοχή δεν επιλέχτηκε τυχαία. Λέγεται ότι οι αυλικοί του Όθωνα μετά από διαταγή του έσφαξαν αρνιά και τα άφησαν σε διάφορα σημεία της Αττικής. Εκεί που τα αρνιά θα σάπιζαν αργότερα θεωρούσαν ότι είχε λιγότερη υγρασία και καλύτερο κλίμα. Πράγματι τα αρνιά σάπισαν αργότερα στο Ηράκλειο και έτσι επέλεξαν την περιοχή. Με το πέρασμα των χρόνων οι Βαυαροί κάτοικοι αφομοιώθηκαν από τους ντόπιους και εξελληνίστηκαν διατηρώντας μόνο το καθολικό δόγμα και το όνομα. Συχνά είναι τα Βαυαρικά επώνυμα ακόμα και στις μέρες μας (Βάγγερ, Πίτλιγγερ, Κελμάγερ, Φιξ και άλλα).
Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Συνοικίες [Επεξεργασία]

  • Νέο ηράκλειο
  • Παλαιό ηράκλειο
  • Καναπίτσα
  • Άνω ηράκλειο

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...