Tuesday, January 31, 2012

Ισλαμική Αστυνομία στην Αθήνα

 
Γράφει ο Ανδρέας Μπανούτσος
Πρόσφατα (12/01/2012) σε δημοσίευμα στο έγκριτο περιοδικό «Επίκαιρα» έγινε αναφορά για τη δράση ομάδων Ουαχαμπιτών κατά ομοθρήσκων τους Μουσουλμάνων με σκοπό την επιβολή του Ισλαμικού Νόμου της Σαρία. Αναφέρθηκε μάλιστα το παράδειγμα μιας επίθεσης που δέχτηκε ένα ζευγάρι από το Μπανγκλαντές από μια ομάδα τεσσάρων ατόμων με στόχο την τιμωρία της γυναίκας επειδή δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπό της. Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν εξελίξει διδακτορικής μου έρευνας υπάρχουν ομάδες Σαλαφιστών που ζουν και δρουν στην Αθήνα, οι οποίες όμως επιδίδονται στην Dawa δηλαδή στην “πρόσκληση” στο Ισλάμ.  Η έννοια βέβαια της “πρόσκλησης” στο Ισλάμ είναι ένας ευφημισμός που συγκαλύπτει την πραγματική αποστολή της Dawa που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια προσηλυτισμού των “απίστων”. Η Dawa δεν απευθύνεται βέβαια αποκλειστικά στους μη Μουσουλμάνους αλλά είναι παράλληλα μια προσπάθεια  καλύτερης εκμάθησης και τόνωσης της Ισλαμικής πίστης προς τους ίδιους τους Μουσουλμάνους. Στην Αθήνα η πιο γνωστή από αυτές τις ομάδες Σαλαφιστών είναι ο Σύλλογος «Ελ Ραχμάν», για τον οποίο έχω εκτενώς αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου στο RIMSE.
Οι Ουαχαμπίτες όπως έχω εξηγήσει στο άρθρο μου «Ριζοσπαστικό Ισλάμ: Μύθος ή Πραγματικότητα» είναι ουσιαστικά οι Σαλαφιστές της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι εμπνέονται από τον λόγιο του Ισλάμ του 18ου αιώνα Μοχάμαντ Ιμπν Ουαχάμπ. Στην Αθήνα, Ουαχαμπίτες αν υπάρχουν είναι μικροί σε αριθμό και δεν θεωρώ πιθανό όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «Επικαίρων» να είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλουν με τη βία το ποινικό σκέλος της Σαρία.
Στην Αθήνα διαβιούν πολλοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι ανήκουν και σε άλλα «ρεύματα» του ριζοσπαστικού Ισλάμ πέρα από τους Σαλαφιστές και τους Ουαχαμπίτες. Για παράδειγμα υπάρχουν Μουσουλμάνοι, κυρίως Αραβικής καταγωγής, που πρόσκεινται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως επίσης και Μουσουλμάνοι προερχόμενοι από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές που είναι οπαδοί του Ισλαμιστικού κόμματος Jamaat e-Islami.
Και οι δύο αυτές οργανώσεις είναι θιασώτες της επιβολής της Σαρία, επομένως πιθανολογώ, αν και το όλο θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας, ότι οι δράστες του περιστατικού που αναφέρουν τα «Επίκαιρα» μάλλον πρόσκεινται στην Ισλαμιστική οργάνωση Jamaat e-Islami και δεν πρόκειται για Ουαχαμπίτες. Το δυστύχημα βέβαια είναι ότι οι ακραίοι αυτοί Μουσουλμάνοι που επιδιώκουν την επιβολή της Σαρία επί Ελληνικού εδάφους στη συντριπτική τους πλειοψηφία όχι μόνο δεν είναι Έλληνες πολίτες, αλλά ούτε καν νόμιμοι μετανάστες. Το RIMSE, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ερευνήσει περαιτέρω τα φαινόμενα της παράνομης επιβολής της Σαρία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...