Eλλάδα
Σε παρόμοιο ύφος και συμπληρωματικές οι δηλώσεις των Πρόεδρων των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναφορικά με το αίτημα των συμβολαιογράφων.
Με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, οι συμβολαιογράφοι ζητούσαν να ανατεθεί στους ίδιους η αρμοδιότητα έκδοσης συναινετικών διαζυγίων και κληρονομητηρίων, συναινετικής εγγραφής και εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης, έκδοσης διαταγών πληρωμής και δημοσίευσης διαθηκών.
Τόσο ο κ. Αδαμόπουλος, όσο και ο κ. Βαλεργάκης στις ανακοινώσεις τους επεσήμαναν ότι οι συμβολαιογράφοι δεν αποτελούν δικαιοδοτικά όργανα, πράγμα με το οποίο συμφωνεί και η νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Εφόσον, λοιπόν, ο ρόλος τους περιορίζεται στην καταγραφή δηλώσεων των συμβαλλομένων, το αίτημα επέκτασης αυτού στην απονομή δικαίου αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και το δικαίωμα του πολίτη σε δικαστική προστασία. Επίσης, κάνουν λόγο για συντεχνιακές σκοπιμότητες πίσω από το αίτημα του συμβολαιογραφικού κλάδου, υπενθυμίζοντας ότι οι ίδιοι οι δικηγορικοί σύλλογοι λειτούργησαν θεσμικά, και όχι συντεχνιακά, όταν αρνήθηκαν την ανάθεση της έκδοσης συναινετικών διαζυγίων στους Προέδρους τους.
Τέλος, ο κ. Βαλεργάκης προειδοποιεί τους συμβολαιογράφους ότι η επιμονή στο αίτημά τους μπορεί να τους γυρίσει «μπούμερανγκ», καθώς θα θέσει τις βάσεις για πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων σε βάρος τους: «Τέλος οι Συμβολαιογράφοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι τυχόν επιχειρούμενη προσπάθεια από μέρους τους για αφαίρεση από τα Δικαστήρια δικαστηριακής ύλης επ’ ωφελεία τους είναι σίγουρο ότι τελικά θα οδηγήσει στην πλήρη απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων με αυτονόητη κατάληξη την σύνταξη των συμβολαίων και από δικηγόρους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και των Η.Π.Α.».
0 σχόλια:
Post a Comment