Wednesday, April 18, 2012

Αθήνα, 10.4.2012 - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το τριήμερο 7-9 Απριλίου συνήλθε στα Ιωάννινα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με θέμα την υπό επεξεργασία διαδικασία αναμόρφωσης του Κώδικα περί Δικηγόρων. Τις εργασίες της Ολομέλειας τίμησαν - μεταξύ άλλων - με την παρουσία τους, απευθύνοντας και χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.
Στις εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν εξετάστηκαν όλες οι επιμέρους θεματικές ενότητες του Κώδικα που χρήζουν αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της ήδη διεξαγόμενης δημόσιας διαβούλευσης. Παράλληλα, τονίστηκε από το σύνολο των ομιλητών η αναγκαιότητα να κινηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία πάνω στον ήδη κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο δημόσιο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος, αναδεικνύοντάς τον και συμβάλλοντας - με τον τρόπο της - στην αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματος και στην αποκήρυξη κάθε ασύμβατης προς τη φύση του σύνδεσης με τη συνήθη εμπορική δραστηριότητα. Υπήρξε επίσης σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την παρατηρούμενη προώθηση της εν λόγω διαδικασίας εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας με ακατανόητη σπουδή, που συνοδεύεται από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για την ολοκλήρωσή της, τα οποία ουδόλως δικαιολογούνται από τις περιστάσεις και δημιουργούν κινδύνους απερίσκεπτων επιλογών και, εντέλει, αποτυχίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Οι Δικηγόροι της χώρας διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στο διεξαγόμενο δημόσιο διάλογο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε αρμόδιο θεσμικό επίπεδο, με απόλυτο σεβασμό της ιδιότητάς τους ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και του εν γένει προβλεπόμενου θεσμικού τους ρόλου. Ευελπιστούν, τέλος, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να μην υπονομευθεί από τη δράση εξωθεσμικών παραγόντων και από τη διάθεση μονομερούς επιβολής της βούλησης των κυβερνώντων.
Από το Γραφείο τύπου

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...