Monday, April 16, 2012

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων.

Ο πρώην υπουργός έφθασε στο γραφείο του ανακριτή στις 10 το πρωί της Δευτέρας. Ευχήθηκε χρόνια πολλά στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν και τους ζήτησε συγνώμη για το γεγονός ότι δεύτερη μέρα του Πάσχα βρέθηκαν στα δικαστήρια.

Το αίτημα των συνηγόρων του να του δοθεί και νέα προθεσμία, δεν έγινε δεκτό και έτσι η απολογία του ξεκίνησε κανονικά. Έτσι, ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε για περίπου έξι ώρες και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέστατη.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να κρατηθεί προσωρινά στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και να οδηγηθεί το πρωί της Τρίτης σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Τρεις δίδυμες Off shore χρησιμοποιήθηκαν για τις μίζες των ρωσικών οπλικών συστημάτων για να φθάσουν σε λογαριασμούς του Άκη Τσοχατζόπουλου, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2002.

Σύμφωνα ακόμη με τη γερμανική δικογραφία, που αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, οι εμπλεκόμενοι συναντώνται εσπευσμένα στη Βιέννη 15 μέρες, πριν τις εκλογές του 2000 για να καθορίσουν τις μίζες και για τα υποβρύχια.

Κατά το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:

Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία  FERROSTAAL.

Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια off shore εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα. 

Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο. Ωστόσο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.  Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δις ευρώ, αλλά - αντί των οκτώ - να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη.

«Αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπαίδι, ούτε με τους «κουμπάρους», ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, γιατί θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις. Το θέμα είναι ότι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, υπάρχει έρευνα σε βάθος και καταλογισμός ευθυνών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στα όσα δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης.

«Δεν ήταν μόνο ο Άκης στο κόλπο του "υποβρυχίου". Ήταν όλοι στο ΚΥΣΕΑ που ψήφισαν αυτό το αναίσχυντο κείμενο. Πρέπει λοιπόν το νυστέρι να φτάσει σε βάθος», τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «H υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός σάπιου πολιτικού συστήματος το οποίο οικοδομήθηκε επί χρόνια από τον δικομματισμό στη χώρα μας.  Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  να αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να ξεπλύνουν τις μνημονιακές τους αμαρτίες. Η σύμβαση αυτή μπορεί να υπογράφτηκε από τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά εκτελείται ακόμα και σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συνυπεύθυνοι και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τόσο  για την υλοποίησή της, όσο και γιατί σιωπούν απέναντι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει  η σύμβαση και να επανεξεταστεί από μηδενική βάση».

«Όλες ανεξαιρέτως οι προμήθειες πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος. Το κέλυφος της ατιμωρησίας των πολιτικών πρέπει να σπάσει. Επιβάλλεται άμεσος έλεγχος και φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν διαχειριστές δημοσίου χρήματος και μέλη επιτροπών ανάθεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών τα τελευταία είκοσι (20) έτη, εφόσον η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.  Το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς πρέπει να ανατραπεί», αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
To άρθρο μεταφέρεται αυτούσιο όπως δημοσιεύτηκε σαν είδηση στη διαδικτυακή σελίδα του ANT1 . Το μόνο σχόλιο που θα μπορούσε να πεί κανείς, είναι να αναρωτηθεί, πότε θα έρθει η σειρά του Παπανδρέου, Βενιζέλου, Σαμαρά και λοιπων μνημονιακών.
γιώργος αθανασιάδης

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...