Friday, April 19, 2013

NEA ΙΩΝΙΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ!!! ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ


Στη γειτονιά των προσφύγων έγιναν άγγελοι από μόνοι τους
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Νέα Ιωνία. Η ανεργία φτάνει στο 50% και η γειτονιά των προσφύγων, η οποία γίνεται φέτος 90 ετών, γονατίζει από την κρίση. Δεν διαλύεται όμως.

Αλληλεγγύη με την υπογραφή των κατοίκων: ένας λόφος από ρούχα -προσφορές ιδιωτών και σχολείων- τακτοποιήθηκε στην ιματιοθήκη. Εδώ ντύνονται εκατοντάδες παιδάκια της Ν. ΙωνίαςΕνα βαθύ δέσιμο με προσφυγικές ρίζες, το οποίο ατόνισε στη μεταπολίτευση, κρατάει την κοινωνία όρθια. «Εχουμε κι εμείς τους αγγέλους μας», είπε η Πηνελόπη, άνεργη νοσηλεύτρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών, βγαίνοντας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, φορτωμένη με είδη πρώτης ανάγκης. Εμείς ψάξαμε και τους βρήκαμε.

Πρόκειται για 150 εθελοντές, οι οποίοι με τη στήριξη του δήμου έχουν δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύστημα αλληλεγγύης. Κατάφεραν αυτό που σε κανέναν άλλο δήμο δεν κατέστη δυνατό, «να είμαι εγώ για σένα και εσύ για μένα». Η περιοχή έχει οργανώσει Ιματιοθήκη, Κοινωνικό Ιατρείο με 30 γιατρούς, και Φαρμακείο που «εφοδιάζει με φάρμακα ακόμα και την Αγία Ολγα», Κοινωνικό Παντοπωλείο που συντηρεί 650 οικογένειες, Κοινωνικό Φροντιστήριο, όπως και μια σειρά εργαστηρίων αυτάρκειας, όπου παραδίδονται μαθήματα παρασκευής σαπουνιού, χειροτεχνίας κ.ά.

Παραμονές Πάσχα, οι κυρίες συναντιούνται τα απογεύματα στο καφενείο και φτιάχνουν χειροποίητες λαμπάδες. Θα παίξουν το ρόλο της νονάς σε εκατοντάδες παιδάκια που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι άντρες έχουν εντοπίσει ποιες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα, επειδή δεν πλήρωσαν το «χαράτσι», και το επανασυνδέουν μέσα στο σκοτάδι. «Μη γράψεις μέσα στο σκοτάδι. Και τη μέρα το ίδιο κάνουμε», λένε.

Τριάντα γιατροί

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου, ανοιγμένη διάπλατα μια απλώστρα με ασπρόρουχα. «Ανήμπορα γεροντάκια, τους τα πλένουμε εμείς», λέει με απόλυτη φυσικότητα η Φωτεινή. Στο ισόγειο του ίδιου κτηρίου, η Ολγα, η Κατερίνα και η Αθανασία τακτοποιούν τις νέες παραλαβές στην Ιματιοθήκη. Το μόνο που τη διαφοροποιεί από ένα κατάστημα ρούχων είναι ότι δεν υπάρχει μέσα ταμειακή μηχανή. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο η Ζωή διανέμει τόνους τροφίμων σε 650 οικογένειες, και οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Φαρμακείου παρέχουν δωρεάν τα συνταγογραφημένα φάρμακα.

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, 2.000 άνθρωποι προμηθεύονται τα απαραίτηταΤριάντα γιατροί εξετάζουν στο Κοινωνικό Ιατρείο. Συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στην ομάδα εθελοντών του δήμου. «Με το ζουζούνι μίλησες;» ρώτησε η Ολγα. Αναφερόταν σε έναν αεικίνητο κύριο, τον Δημήτρη Κυριόγλου, ο οποίος διευθύνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. «Δεν το κάνω για την ψυχή της μάνας μου, ούτε θέση στον παράδεισο διεκδικώ. Το κάνω για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία», λέει ο ίδιος. «Μέχρι και το σπίτι του δώρισε στο παντοπωλείο», λένε οι υπόλοιποι.

«Τον Δεκέμβριο του 2011 διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ. Η πόλη μας γέμισε ενοικιαστήρια και πωλητήρια και ειδοποιητήρια για έξωση. Στο δήμο έχουν κόψει τα κονδύλια και αποφασίσαμε με όσα απέμειναν να μην κάνουμε κανένα έργο. Προέχουν οι άνθρωποι», λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, Ολγα Κατιμερτζή.

Το έργο των εθελοντών στηρίζεται και από προσφορές ιδιωτών, σχολείων και συλλόγων. «Ξεκινήσαμε με 200 οικογένειες, τώρα συντηρούμε 650. Είναι περίπου 2.000 άτομα», λέει η ίδια. «Δεν κόψαμε το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων. Φέτος υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερη όσο ποτέ, γιατί οι γονείς δεν θα πάνε διακοπές. Ρίξαμε το βάρος στους παιδικούς και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΑΠΗ», τονίζει.

«Σαν διοίκηση, 2,5 χρόνια βρισκόμαστε στο μεταίχμιο. Οι ανάγκες των ανθρώπων δεν είναι μόνο το φαγητό και τα ρούχα. Εδώ έρχονται άνεργοι άνθρωποι και πρέπει να τους δίνεις μια διέξοδο. Κάπου να τραγουδάει, κάπου να ζωγραφίζει, κάπου να διοχετεύει την ενέργειά του. Το 70% των κατοίκων συμμετέχουν στις υπηρεσίες μας δωρεάν», λέει ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ, Παναγιώτης Κωστάκης. Κοπτική, ραπτική, μπατίκ, χορωδίες και μία από τις παλαιότερες θεατρικές ομάδες της χώρας, ενεργοποιούν τους ανέργους και δίνουν διέξοδο στους νέους.

«Ερχονται και σου λένε, στη γειτονιά έχουμε μια οικογένεια με δύο παιδάκια που το βράδυ τούς έσβησαν το φως. Και πάμε εμείς σαν δήμος παράνομα και το συνδέουμε. Θα αφήσουμε τον κόσμο χωρίς ρεύμα;» αναρωτιέται ο Ξενοφώντας Κυριακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ. «Πες για τη μητέρα που ήρθε και μας είπε ότι δύο μέρες τού έδινε νερό γιατί δεν είχε γάλα», λέει η Αθανασία. «Καθημερινά πλέον αντιμετωπίζουμε 30 νέες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αυτή τη στιγμή, 50 οικογένειες είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν έχουν ούτε τα βασικά, αντιμετωπίζουν ζητήματα έξωσης», ισχυρίζεται η Φωτεινή Παπαδοπούλου, διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Πηγή: Εnet.gr

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...