Thursday, April 18, 2013

Κρήτη: Ἕνα νέο μινωϊκὸ παλάτι ἦρθε στὸ φῶς…


Ενα νέο παλάτι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι. Ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, δίνει διάλεξη την Πέμπτη (18-4-2013) στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι»

Είναι το μεγαλύτερο (22.000 τ.μ.) και πιο λαμπρό παλάτι της μινωικής Κρήτης. Στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του κρυβόταν ο μυθικός Μινώταυρος. Πέρα όμως από τον διάσημο τούτο κάτοικο του περίφημου παλατιού της Κνωσού – που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – ποίοι έμεναν στα δεκάδες δωμάτια του και ποίοι κάθισαν στο θρόνο του;

Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ένα νέο, μικρότερο σε διαστάσεις, αλλά πολύτιμο σε πληροφορίες παλάτι που έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι, τέσσερα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά από ένα άλλο σπουδαίο μινωικό παλάτι, εκείνο των Μαλλίων.

«Ελπίζουμε πως μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποιος ήταν ο ρόλος του ηγεμόνα στη μινωική κοινωνία και πως λειτουργούσε η εξουσία», λέει ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, που θα δώσει διάλεξη την Πέμπτη στις 11.00 στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι». Εκδήλωση που διοργανώνεται από την πρεσβεία του Βελγίου και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Στα μινωικά παλάτια, αντίθετα με εκείνα της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, δεν έχουμε παρά ελάχιστες απεικονίσεις ανθρώπινων μορφών που να έχουν εξουσία. Επίσης δεν υπάρχουν βασιλικοί τάφοι, ενώ στην Αίγυπτο αρκεί να θυμηθούμε τον τάφο του Τουταγχαμών. Και επίσης ενώ τόσο στα ανάκτορα της Ανατολής όσο και των Μυκηνών στο επίκεντρο βρίσκεται η αίθουσα του θρόνου, στη μινωϊκή αρχιτεκτονική στο επίκεντρο βρίσκεται μια μεγάλη αυλή. Και επιπλέον στον θρόνο της Κνωσού δεν φαίνεται να κάθισε ο πρώτος δικαστής στην Ιστορία, ο Μίνως, στον οποίο παραδόθηκαν οι νόμοι απευθείας από τον Δία, αλλά η μεγάλη ιέρεια – όπως μαρτυρούν τα εικονογραφικά στοιχεία, γεγονός που διαφοροποιεί σε ένα ακόμη σημείο την μινωική από τις άλλες κοινωνίες της ίδιας εποχής», επισημαίνει ο βέλγος καθηγητής.

Τα ευρήματα της τελευταίας πενταετίας στο Σίσι έχουν αποκαλύψει ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από το 2.600 έως το 1750 π.Χ. γεμάτο τάφους που μοιάζουν με μικρές οικίες της εποχής και στους οποίους θάβονταν περισσότεροι από ένας νεκροί συνοδευόμενοι από λιγοστά κτερίσματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ιδιαιτέρως περιποιημένες ταφές γυναικών μέσα σε αποθηκευτικά αγγεία.

Τα σπίτια των κατοίκων στους οποίους ανήκε το νεκροταφείο βρίσκονταν πιο ψηλά στο λόφο και ορισμένα φέρουν ίχνη από ελαφρόπετρα που φαίνεται ότι έφτασε ως εκεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
Και στο κτίριο που βρίσκεται στην κορυφή δεν έλειπαν χώροι που συνδέονται με την παρουσία ανδρών και γυναικών, αν κρίνει κάποιος από τον κρατήρα (αγγείο για την ανάμειξη νερού και κρασιού) και τα υφαντικά βάρη, γύρω από μια κεντρική αυλή ενώ παρόντα είναι και τα κέρατα καθοσιώσεως, που συναντάμε στα παλάτια της Κνωσού, της Ζάκρου και σε χώρους που συνδέονται με τελετουργίες.

Η τελευταία έκπληξη έως να αποκαλυφθεί χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού, καθώς οι αρχαιολόγοι αντί να βρουν αρχαία, έπεσαν πάνω σε πάνω σε χειροβομβίδες ξεχασμένες από τους Ιταλούς στο λόφο. Όταν η περιοχή καθαρίστηκε αποκαλύφθηκε ένας κέρνος, μια λίθινη κατασκευή για την προσφορά καρπών σε μια μεγάλη λιθόστρωτη αυλή, ένδειξη ότι πολύ κοντά πρέπει να βρίσκεται ένα ακόμη παλάτι.

Τόσο η μορφή του συγκροτήματος με τις αναλογίες ένα προς δύο, τα δωμάτια γύρω από μια κεντρική αυλή, όσο και ο κέρνος για τις προσφορές σε συνδυασμό με τα αγγεία που βρέθηκαν και προορίζονταν για την κατανάλωση ποτών κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν πως τα λεγόμενα παλάτια ήταν στην πραγματικότητα δημόσιοι τελετουργικοί χώροι.

Μαίρη Ἀδαμοπούλου γιὰ tanea.gr

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...