Monday, April 15, 2013

Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Σοβαρά κρούσματα ρατσισμού από Χρυσή Αυγή και αστυνομία



Έκθεση-φωτιά για το ρατσισμό στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα την Τρίτη ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. Από τις έως τώρα πληροφορίες στην έκθεση θα γίνεται αναφορά σε κρούσματα ρατσισμού και εγκλήματα μίσους τα οποία διαπίστωσε ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ αποδίδει κάποια από αυτά ακόμα και σε βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι και την 1 Φεβρουαρίου του 2013 παρατήρησε ότι πολλά από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους σχετίζονται με μέλη, υποστηρικτές και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, την οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ την αποκαλεί «νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα».

Παράλληλα, στην έκθεση του υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει ρατσιστικές εκδηλώσεις«παρόλο που δεν το έχει κάνει», ενώ εκφράζει και την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αναφορές κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων και βασανιστηρίων, που διαπράττουν όργανα επιβολής του νόμου, κυρίως εναντίον μεταναστών και Ρομά.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...