Tuesday, April 9, 2013

Βαρουφάκης: Χαιρετίζω την παρέμβαση της τρόικας να μη γίνει η συγχώνευση Εθνικής- Eurobank



"Η προσπάθεια να διατηρήσουμε τα κεκτημένα των ιδιοκτητών τους με τεράστιο δανεισμό από το πτωχευμένο δημόσιο θα αποτελούσε ένα τεράστιο σφάλμα".

«Χαιρετίζω την παρέμβαση της τρόικας να μη γίνει αυτή η συγχώνευση» δήλωσε προς έκπληξη αρκετών ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας μία παρομοίωση, «αν πάρεις δύο κοτρόνες και τις δέσεις με ένα σκοινί δε θα επιπλεύσουν πιο εύκολα σε μια φουσκοθαλασσιά».

«Οι δύο τράπεζες αυτές αλλά και οι υπόλοιπες είναι δυστυχώς πτωχευμένες» είπε και προσέθεσε πως «η προσπάθεια να διατηρήσουμε τα κεκτημένα των ιδιοκτητών τους με τεράστιο δανεισμό από το πτωχευμένο δημόσιο μέσα από μια συγχώνευση που δεν έχει κάποια βάση στον ορθολογισμό θα αποτελούσε ένα τεράστιο σφάλμα».

Χαρακτήρισε δε πολύ έξυπνη κίνηση την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική και αυτό είναι λόγος να παραμείνει μόνη της.

«Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Εθνική μπορεί να κλείσει τη μαύρη τρύπα από την πώληση της Finansbank» είπε μεταξύ άλλων, απαντώντας πως σύμφωνα με εκείνον δεν μπορεί.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει θέμα κινδύνου καταθέσεων, απάντησε τεράστιο.

«Με το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την καθίζηση της αξίας των μετοχών, την αδυναμία τους να προσελκύσουν νέους μετόχους, την ύφεση να φουντώνει και στο μέλλον, τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα του νέου κυπριακού, με το νέο δόγμα Νταισελμπλούμ, ακόμα και τα 50 δισ. που δανείζεται το κράτος για να πάνε στις τράπεζες δεν αρκεί ώστε οι τράπεζες μας να μπορούν να θεωρούνται ότι δεν είναι πτωχευμένες», σημείωσε.

Πηγή: epikaira


0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...