Saturday, April 20, 2013

ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! EKTAKTO-ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Με το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε στο ευρωκοινοβούλιο ζητείται αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Μεγάλο «στραπάτσο» για το φιλοτουρκικό λόμπι, που επιχείρησε να επιβάλει την παρουσία Τουρκοκύπριων παρατηρητών στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου και το άνοιγμα του απ' ευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα, χαρακτηρίστηκε το τελικό αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για την έκθεση ενταξιακής προόδου της Τουρκίας το 2012.

Αναγνωρίζονται ακόμη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία καλείται η Τουρκία να υπογράψει και υιοθετήσει.


Με το ψήφισμα εγκρίνεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στους τομείς του εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό την επιρροή, όμως, του φιλοτουρκικού λόμπι, που ανεμπόδιστα δραστηριοποιείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, επιχειρήθηκε, με τη μέθοδο της υποβολής τροπολογιών της "τελευταίας ώρας", να αλλάξει το ψήφισμα προς όφελος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, με τροπολογίες που κατέθεσαν, επεδίωξαν τη νομιμοποίηση της παρουσίας Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο και την έναρξη του απ' ευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Χάρη στη σθεναρή στάση που κράτησε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Ομεν-Ρουίζτεν και στη συντονισμένη αντίδραση που υπήρξε από Ελληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα αναγκάστηκε να αποσύρει, λίγο πριν από την ψηφοφορία, τις επίμαχες τροπολογίες των ευρωβουλευτών του, υποστηρίζοντας: «Πρέπει να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2014, ο τουρκοκυπριακός λαός που ανήκει στην Ε.Ε., να μπορεί πραγματικά να είναι παρατηρητής και να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η προσπάθεια αυτή ήταν συνέχεια της προχθεσινής -ανεξήγητης για πολλούς- παρέμβασης του συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι μόνον οι τουρκικές επενδύσεις μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα και την Κύπρο από την οικονομική κρίση.

Ο Κον Μπεντίτ, ωστόσο, πήρε την πληρωμένη απάντηση από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, που του είπαν ότι η καλύτερη επένδυση για την Κύπρο είναι να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από τα Κατεχόμενα. 

Πηγή enet

Αναρτήθηκε από Vmedia.gr

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...