Friday, April 19, 2013

Αποφάσεις βόμβα τεσσάρων δικαστηρίων: Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα


Της Έρρικας Βαλλιάνου

Τέσσερα δικαστήρια από το Ρέθυμνο, το Μεσολόγγι, την Ξάνθη και τη Χίο, αποφάσισαν ότι η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματική, αλλά και αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Συγκεκριμένα τα 4 αυτά δικαστήρια με ισάριθμες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, υπογραμμίζουν ότι η διαθεσιμότητα που προβλέπεται από το νόμο 4092/12, είναι αντισυνταγματικό μέτρο, όπως και το ότι μειώνονται κατά 25 % οι αποδοχές των εργαζομένων καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον της εργασίας τους, ενώ πιθανολογείται ότι “ο εργαζόμενος τελικά απολύεται”.

Επιπλέον οι δικαστές στις αποφάσεις τους λένε ότι η διαθεσιμότητα προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (που προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος) και ότι ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας του μέτρου οι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών.

Επιπλέον για το ότι θα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας το 75% των αποδοχών, τα συγκεκριμένα δικαστήρια αναφέρουν ότι ήδη οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, κάτι που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα χωρίς επαρκή αιτιολογία, ενώ για το κριτήριο που χρησιμοποιείται- δηλαδή η μη τήρηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για κάποιους- οι δικαστικές αποφάσεις χαρακτηρίζουν το μέτρο εντελώς προσχηματικό.

Η επιλογή των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα δεν γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν πραγματοποιείται στη βάση ολοκληρωμένης μελέτης αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών.

Μία από τις αποφάσεις κρίνει ότι “ο νομοθέτης λειτουργώντας ισοπεδωτικά αντιμετωπίζει κατά τον ίδιο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους υπάλληλους, με τους αργόμισθους και ανεπαρκείς”. [crimenet.gr]

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...