Tuesday, April 16, 2013

ΑΝΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ! Ο χρυσός γκρεμοτσακίζεται, η ΕLDORADO το ίδιο (και για τους δικούς της λόγους)




Την εικόνα του φλεγόμενου Hindenburg δεν την διαλέξαμε εμείς αλλά το MINING.com που γράφει για την κατάρρευση της τιμής του χρυσού και των μετοχών μεταλλευτικών εταιρειών (Meltdown for mining stocks).

Σύμφωνα με το άρθρο, τη Δευτέρα 15/4 ο χρυσός είχε τη χειρότερη χρηματιστηριακή μέρα στην ιστορία του, αφού έπεσε $145 ή 9% μέσα σε μία μόνο μέρα. Η τωρινή του τιμή των $1.355 ανά ουγγιά είχε να φανεί από τον Ιανουάριο του 2011.

Ο άργυρος έπεσε ακόμα περισσότερο, 12% μέσα σε μια μέρα στα $23,13 ανά ουγγιά, δηλαδή στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2010. Ο χαλκός έπεσε μόνο 2,2%, φτάνοντας κι αυτός στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2011.

Ακολούθησε “λουτρό αίματος” των μεταλλευτικών εταιρειών, λέει το άρθρο. 6% απώλειες για τις τρεις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες (BHP Billiton, Vale, Rio Tinto), ενώ παρόμοια και χειρότερη ήταν η εικόνα και για τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εταιρείες χρυσού. Περισσότερα για τη χθεσινή “Μαύρη Δευτέρα” στο ρεπορτάζ του Reuters 
6,93% πτώση για τη “δική μας”, την Eldorado Gold Corp, στα $7,12, όσο είχε το Νοέμβριο του 2008. Από την αρχή του χρόνου πτώση 41,6%.

H Eldorado μαστίζεται από προβλήματα το τελευταίο διάστημα:

- Στη Βραζιλία, ζημιές στις εγκαταστάσεις φόρτωσης, με επίπτωση στη λειτουργία και την απόδοση του μεταλλείου Villa Nova (εδώ).

- Στη Ρουμανία, ο Πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι θα ανακληθεί η άδεια για το μεταλλείο Certej που είχε δοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, “λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου” (εδώ).

- Στην Ελλάδα υπάρχουν …τα γνωστά προβλήματα, τα οποία μέχρι πρόσφατα η εταιρεία απέκρυπτε από τους μετόχους, αλλά πλέον τα νέα κάνουν το γύρο του κόσμου: οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ μεταλλεία χρυσού και χαλκού. To ρεπορτάζ του Βloomberg για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής (Mountain of Gold Sparks Battles in Greek Recovery Test) ήταν άχρωμο, άοσμο και άγευστο, αλλά το Bloomberg είναι το Νο1 site για οικονομικές ειδήσεις στον κόσμο… Έχει σημασία το ότι το Bloomberg στέλνει ανταποκριτή στην Ελλάδα για να μάθει για την αντίσταση στην Εldorado μιλώντας με τους ίδιους τους κατοίκους. Έχει σημασία η αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο άρθρο του για το ίδιο θέμα (Greece Welcomes Gold Miners to Rank First in Europe) τον Οκτώβριο 2012, που φιλοξενούσε μόνο δηλώσεις στελεχών της εταιρείας. Ο κόσμος έχει πλέον στραμμένα τα μάτια στον αγώνα της Χαλκιδικής και οτιδήποτε συμβαίνει εδώ έχει άμεση επίπτωση στην τιμή της μετοχής.
Eldorado Gold: Χαμηλού κόστους, υψηλού ρίσκου κυρίως λόγω Ελλάδας

Το έγκυρο επενδυτικό site Seeking Alpha εξετάζει αυτή την εβδομάδα την εταιρεία Eldorado Gold, η οποία δραστηριοποιείται σε Τουρκία, Κίνα, Βραζιλία, Ελλάδα και Ρουμανία.

Στο άρθρο Exposure To Country Risk: The Eldorado Gold Edition, καταλήγει ότι ότι μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης πολυτίμων μετάλλων, η Eldorado Gold βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των εταιρειών με το υψηλότερο “ρίσκο χώρας”(οι άλλες δυο είναι η Kinross και η Ιamgold). Το άρθρο σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα “υψηλού κινδύνου” και συμπληρώνει:''Στην πραγματικότητα, αυτός ο κίνδυνος εχει ήδη εκδηλωθεί πέρσι στις Σκουριές, όπου έλαβαν χώρα βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στη δραστηριότητα της Eldorado Gold εκεί. Οι Σκουριές είναι το ένα από τα μεταλλεία που είναι υπό κατασκευή. Ακτιβιστές εισέβαλαν στο εργοτάξιο και έκαψαν γραφεία και εξοπλισμό.
…Το υψηλό ρίσκο μπορεί να αποφέρει υψηλές ανταμοιβές για τους επενδυτές που γνωρίζουν και κατανοούν τους κινδύνους και νιώθουν άνετα με αυτούς…''

Στο What It Really Costs To Mine Gold: The Eldorado Gold Edition,συμπεραίνει ότι η Εldorado Gold έχει ένα από τα χαμηλότερα συνολικά κόστη παραγωγής χρυσού στο σύνολο της βιομηχανίας, $1110 στο 4ο τρίμηνο του 2012. Δεν είναι περίεργο ότι οι χώρες όπου δραστηριοποιείται δεν φημίζονται ούτε για υψηλή περιβαλλοντική προστασία, ούτε για υψηλούς μισθούς και εργατικά δικαιώματα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές της Eldorado Gold (EGO)είναι ο σημαντικός πολιτικός κίνδυνος από τις δραστηριότητεςστην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οτι το μεταλλείο του Στρατωνίουβρίσκεται εκεί, αλλά στην Ελλάδα έχει επίσης τρία σημαντικά υπό ανάπτυξη έργα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η ελληνική πολιτική και οικονομική κρίση έχει τελειώσει, και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότιορισμένες ή όλες αυτές οι ιδιοκτησίες θα μπορούσαν να επηρεαστούναπό την αναταραχή εκεί. Επιπλέον, το ορυχείο των Σκουριών των $500 εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται αντιμέτωπο μετεράστια τοπική αντίδραση και έχουν συμβεί με ορισμένες βίαιες διαμαρτυρίες με στόχο την πρόληψη της ανάπτυξης του ορυχείου. Η απώλεια αυτής ή οποιασδήποτε άλλης ιδιοκτησίας στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα αποθέματα της EGO και, αν και η εταιρεία θα πρέπει να είναι αρκετά διαφοροποιημένη ώστε να ξεπεράσειαυτήν την απώλεια, και πάλι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την εταιρεία και την τιμή της μετοχής της.

Στο άρθρο, που γράφτηκε πριν τη χθεσινή μεγάλη πτώση του χρυσού κάτω από τα $1400 η ουγγιά, σημειώνεται ότι:

Τα κόστη παραγωγής δεν είναι πολύ χαμηλότερα από την τιμή του χρυσού που είναι $1550-$1600. Ήδη η Eldorado Gold αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 8-10% το 2013. Μια πτώση της τιμής του χρυσού κάτω από τα $1.000 η ουγγιά, θα έβαζε ακόμα και τους παραγωγούς χρυσού με το χαμηλότερο κόστος σημαντικά “στο κόκκινο”.

Άντε να τους δώσουμε ένα χεράκι…

Αναρτήθηκε από ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...