Wednesday, February 1, 2012

ΓνδτΕισΑΠ 13/2011


Κράτηση σε σωφρονιστικά καταστήματα ατόμων που οφείλουν μόνο δικαστικά έξοδα ή χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         Αθήνα 2 Νοεμβρίου 2011
Ο ΕΙΣΑΓΓΈΛΕΥΣ            
ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ    
                                           Αριθμ. Πρωτ. 3250
                                           Αριθμ. Γνωμ. 13




Προς
Τον Διευθυντή του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσ/κης



ΘΕΜΑ: «Κράτηση σε σωφρονιστικά καταστήματα ατόμων του οφείλουν μόνο δικαστικά έξοδα ή χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ»

Σε απάντηση των ερωτημάτων που διαλαμβάνονται στο 15010/15-7-2011 έγγραφο σας, σχετικά με την εφαρμογή του άρθρ. 33 παρ. 3 του Ν. 3904/23-12-2010 το οποίο αναφέρει ότι: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παύει η κράτηση, σε σωφρονιστικά καταστήματα ατόμων που οφείλουν μόνο δικαστικά έξοδα η χρηματική ποινή έως τρεις χιλιάδες ευρώ», σας γνωρίζουμε ότι η γνώμη μας - σε καθένα και κατά σειρά από τα επί μέρους τεθέντα ερωτήματα - είναι η εξής:

Α) Η παράγραφος 3 του άρθρ. 33 του Ν. 3904/23-12-2010, ισχύει και για τις αποφάσεις που εκδίδονται και μετά την ισχύ του νόμου, καθόσον ο νομοθέτης δεν επιθυμεί πλέον να εισπράττονται τα δικαστικά έξοδα και η χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, με κράτηση του καταδικασθέντος, σε σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά στις περιπτώσεις αυτές το ποσό των εξόδων και η χρηματική ποινή, θα εισπράττονται με άλλο τρόπο, (ήτοι με βεβαίωση αυτών στην οικεία ΔΟΥ - κατάσχεση περιουσίας του υπόχρεου κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ).

Β) Εφόσον με την απόφαση επιβάλλεται φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ, χορηγείται δε αναστολή στην ποινή φυλάκισης, τότε για την χρηματική ποινή ισχύει ό,τι ακριβώς στην προηγούμενη περίπτωση. Το θιγόμενο θέμα της έλλειψης του ΑΦΜ - περίπτωση η οποία μπορεί να εμφανισθεί και μάλιστα όχι σπάνια - αφορά πρωτίστως τον Εισαγγελέα εκτελέσεως της ποινής, ο οποίος θα αποφασίσει σχετικώς - εάν θα τεθεί ή όχι ο φάκελος στο Αρχείο προσωρινώς, λόγω αδυναμίας βεβαιώσεως του χρέους στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρις ότου υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη περί του πρακτέου.

Γ) Εφόσον υπάρχει ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, η εκτέλεση τους γίνεται κανονικώς, και δεν ισχύει η ανωτέρω διάταξη. Δηλαδή εκτίεται η φυλάκιση και βεβαιώνεται η χρηματική ποινή. Εάν δεν υπάρχει ΑΦΜ, τότε η εκτέλεση αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 585 παρ. 6 του ΚΠΔ.

Δ) Εφόσον συντρέξει η περίπτωση του άρθρου 102 του ΠΚ, τότε θα ισχύσει ότι και στην προηγούμενη περίπτωση (εκτός εάν είχε βεβαιωθεί η χρηματική ποινή οπότε θεωρείται ως «εκτιθείσα»).

Ε) Επί αθροιστικής εκτίσεως αποφάσεων θα ισχύσει η ανωτέρω διάταξη, καθόσον, η κάθε μία απ' αυτές διατηρεί την αυτοτέλεια της.

ΣΤ) Δεν προβλέπεται «συγχώνευση» στα ποσά των εξόδων, αλλά υπολογίζονται αθροιστικά. Έτσι μέχρι το ποσό των 3.000 ευρώ, μόνο ο αθροιστικός υπολογισμός των εξόδων είναι νοητός. Το ποσό δε των 3.000 ευρώ, αφορά τόσο το ύψος των εξόδων όσο και της χρηματικής ποινής όπως τούτο προκύπτει, από τη γραμματική διατύπωση της υπό κρίση παραγράφου.

Ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Γεώργιος Μπόμπολης


Κοινοποίηση :

1)         Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τμήμα Λειτουργίας Σωφρονιστικών & Θεραπευτικών Καταστημάτων
2)         Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Τμήμα Εκτελέσεως)
3)         Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά (Τμήμα Εκτελέσεως)
4)         Κατάστημα κράτησης γυναικών Ελαιώνα Θήβας

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...