Thursday, February 23, 2012

Μειώνεται ο χρόνος για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2012
 
Μειώνεται από ένα έτος σε έξι μήνες ο χρόνος που τίθεται ως προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, με τροποποίηση που επέφερε στο νομοσχέδιο για την "δίκαιη δίκη" ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Τροποποιήσεις κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Στο πλαίσιο του στόχου για επιτάχυνση των δικών, επισημαίνεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά.
Σε ό,τι, δε, αφορά τα διαζύγια, μειώνεται από έναν χρόνο σε έξι μήνες η διάρκεια του γάμου, ως προϋπόθεση για έκδοση συναινετικού διαζυγίου, το οποίο θα εκδίδεται με διάταξη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου και ύστερα από παραίτηση από όλα τα ένδικα μέσα ο γάμος θα θεωρείται λυμένος.
Μέχρι πρότινος, η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είχε διάρκεια τουλάχιστον 18 μήνες.
Επιπλέον, με άλλες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου ορίζεται ότι:
  • Για τις πολιτικές υποθέσεις η καθ΄ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή πρωτοδικεία θα ανέρχεται πλέον σε ποσό έως 250.000 ευρώ από 120.000.
  • Στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία, δεν καταβάλλεται δικαστικό ένσημο για τη διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων.
  • Στον διάδικο, που κερδίζει τη δίκη, επιστρέφεται το παράβολο, που έχει καταβάλει.
  • Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (έως πρότινος δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες).

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...