Η τραγική εμπειρία της αποποινικοποίησης
Μόνο τυχαία δεν είναι η προώθηση αυτού του νομοσχεδίου. Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του '70 όταν στην Ολλανδία, τη στιγμή που ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα πλημμύριζε τους δρόμους της πρωτεύουσας, αποφασίστηκε η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Σήμερα το Αμστερντάμ έχει γίνει κέντρο του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και από τις πρώτες πόλεις σε εγκληματικότητα στον κόσμο. Η εμπειρία τέτοιων επικίνδυνων πολιτικών δε αφήνει περιθώρια για παραμύθιασμα, καθώς τα αποτελέσματά τους όπου εφαρμόστηκαν είναι εγκληματικά.
«Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε καθημερινή βάση καταγράφεται στην Ολλανδία (80%)» (Ετήσια Εκθεση για το 2004 του ΕΚΠΝΤ).
«Ο μαθητικός πληθυσμός της Ελβετίας κατέχει την τρίτη θέση και της Ολλανδίας την πέμπτη θέση στην Ευρώπη στη χρήση παράνομων ουσιών» (Πανευρωπαϊκή Ερευνα «ESPAD» 2007 για τη χρήση ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό).
Το μοντέλο της Ολλανδίας αύξησε τους εξαρτημένους από ναρκωτικά κατά 44% στα 6 χρόνια εφαρμογής του. Τον Αύγουστο του 2004, «η ολλανδική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι "η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη" ούτε για τους χρήστες, ούτε για την κοινωνία, τα coffee shops (χώροι όπου πωλείται νόμιμα και επιτρέπεται η χρήση κάνναβης) "δεν είναι άμοιρα ευθυνών" και σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό τους που βρίσκονται κοντά σε σχολεία. Σκέφτεται να προχωρήσει ακόμη και στην κατάργηση του πειράματος» (Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών 2005).
«Το 1/4 των εξαρτημένων της Ευρώπης ζητάει απεξάρτηση από την κάνναβη, που είναι η δεύτερη ουσία κατάχρησης μετά την ηρωίνη» (Ετήσια Εκθεση 2009 του ΕΚΠΝΤ).
«Η κάνναβη σχετίζεται με έναν αυξημένο αριθμό επειγόντων εισαγωγών σε νοσοκομεία, η χρήση της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών και σχιζοφρένειας» (Ετήσια Εκθεση του ΟΗΕ 2008).
«Η συστηματική χρήση κάνναβης στην εφηβεία ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία κατά τη νεανική ηλικία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών συμπτωμάτων και διαταραχών, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης» (Ετήσια Εκθεση για το 2009 του ΕΚΠΝΤ).
Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα "Ο Ριζοσπάστης"
0 σχόλια:
Post a Comment