Sunday, December 18, 2011

Eπειδή το απαιτούν οι μέρες....

Οι μωμόγεροι, έθιμο της Βόρειας Ελλάδας

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει στην κυριολεξία σχετικά με τους Καλικάντζαρους, που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν τον κόσμο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, τότε δηλαδή που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική, οι σκανδαλιές τους απερίγραπτες και ο μεγάλος φόβος τους η φωτιά.
Στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας εμφανίζεται το έθιμο των μεταμφιέσεων, που φαίνεται πως έχει σχέση με τους καλικάντζαρους. Οι μεταμφιεσμένοι, που λέγονται Μωμόγεροι, Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια, φοράνε τομάρια ζώων (λύκων, τράγων κλπ) ή ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά. Γυρίζουν στο χωριό τους ή στα γειτονικά χωριά, τραγουδούν και μαζεύουν δώρα. Άμα συναντηθούν δυο παρέες, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.
(Από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Παπάκι»)

Νομίζω ότι όλα αυτα δεν ειναι τίποτα άλλο παρά κατάλοιπα αρχαίων παγανιστικών εορτών και δοξασιών, με έντονα εκδηλο χαρακτήρα στη μνημη και στα έθιμα του λαού μας, και απο αυτό στους λαούς της Βαλκανικής, που και εκεί συναντώνται παρόμοια έθιμα οταν οι παλαι ποτέ εισβολείς λαοί εγκατεστάθησαν στον χώρο και αφομίωσαν ότιδήποτε βρήκαν απο τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής και κυρίως εκείνους του Ελλαδικού χώρου και εξ αιτίας των ατέλειωτων εσωτερικών στον χώρο της Βαλκανικής μεταναστεύσεων......οι ρίζες του Ελληνισμού βαθιά στους αιώνες......
Γιώργος Αθανασιάδης

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...