Sunday, December 18, 2011

Μόνιμο το τέλος ακινήτων;

Μόνιμο το τέλος ακινήτων

Νέο "μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών. Μόνιμο το τέλος ακινήτων και κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά. Περικοπές και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας.
Στο μικροσκόπιο φαίνεται ότι μπαίνει η μακρά λίστα δαπανών έως το τέλος του Ιουνίου, ώστε να προσδιοριστούν πρόσθετα μέτρα περίπου 3% του ΑΕΠ και να διασφαλιστεί πως το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% έως το 2014.
Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για να μην υπάρξουν αποκλίσεις, ενώ συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναλαμβάνει έναντι τις τρόικας και στο φορολογικό πεδίο.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:
*Μόνιμο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με στόχο την είσπραξη 1,667 δισ. ευρώ φέτος και αυξανόμενα έσοδα τα επόμενα χρόνια.
*Εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ.
Tο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο "μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές που συνοδεύεται με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, σχεδιάζονται περικοπές και καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων.
*Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.
*Εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες με ενιαία μεταχείριση των ατομικών εισοδημάτων κεφαλαίου.
Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων πόθεν έσχες και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
*Απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ και αναθεώρηση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
*Κλείσιμο 200 εφοριών μέσα στο 2012 και εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που διασυνδέει όλες τις φορολογικές υπηρεσίες.
Στην έκθεση τίθενται από την τρόικα δέκα στόχοι για το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του 2012:
*Εξονυχιστικός φορολογικός έλεγχος σε 75 υποθέσεις εισοδήματος και 225 υποθέσεις ΦΠΑ, υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.
*Είσπραξη 300 εκατ. ευρώ μέχρι να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός και 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012 από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
*Ολοκληρωμένοι φορολογικοί έλεγχοι σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.
*Ολοκλήρωση του ελέγχου 400 περιπτώσεων επισφαλών φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών.
*Είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα σε τρεις μήνες από τη βεβαίωση του φόρου και είσπραξη του 30% των φόρων και προστίμων, εντός εξαμήνου από την ημερομηνία βεβαίωσής τους.
*Ολοκλήρωση του ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις ΦΠΑ και άμεση ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων που αφορούν σε νεώτερες οφειλές ΦΠ και αύξηση κατά τουλάχιστον 7% του αριθμού των υπόχρεων που υπόκεινται στην καταβολή ΦΠΑ.
*Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος μέχρι και το τέλος του 2012 και είσπραξη έως τα μέσα του 2012 τουλάχιστον του 5% από το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι αποδεδειγμένα εισπράξιμες και οι οποίες υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ και θα έπρεπε να είχαν ήδη μπει στα ταμεία του Δημοσίου από εφέτος.
Την ειδηση πήραμε απο το NEWS 247.GR

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...