Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Tel: 0411 224 189
Αποκλήρωση κληρονόμων
Αποκλήρωση συζύγου.
Ολοι οί άνθρωποι όταν ξενινούν νέα ζωή μέσα απο την διαδικασία ενός γάμου, ξεκινούν με πολλά όνειρα και ελπίδες για μιά νέα και δημιουργική ζωή. Ομως πολλές φορές η ζωή άλλα έχει σχεδιάσει και αλλού οδηγεί τις καταστάσεις. Γάμοι διαλύονται, οικογένειες διαλύονται ή αχάριστοι σύζυγοι κρίνονται σαν ανάξιοι να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος συζύγου τους. Τότε ο κληρονομούμενος, φυσικά πριν τον θάνατο του, μπορεί να εξαιρέσει απο την κληρονομιά τον αχάριστο ή τον πρώην ή σε διάσταση σύζυγο του. Είναι η περίπτωση της αποκλήρωσης συζύγου. Αυτοδίκαιος αποκλεισμός από το κληρονομικό δικαίωμα. Διαζύγιο.
Οπως λέει λοιπόν το άρθρο 1822 ΑΚ όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 1329/1983 το κληρονομικό δικαίωμα, καθώς και το δικαίωμα στο εξαίρετο του συζύγου που επιζεί αποκλείονται, αν ο κληρονομούμενος, έχοντας λόγο διαζυγίου, είχε ασκήσει την αγωγή διαζυγίου κατά του συζύγου του.
Από την διάταξη αυτή προκύπτει ότι επέρχεται, αυτοδικαίως εκ του νόμου, αποκλεισμός του κληρονομικού δικαιώματος στο σύνολό του, που σημαίνει ότι περιλαμβάνονται και η νόμιμη μοίρα και το εξαίρετο του συζύγου, για τα οποία είχαμε γράψει σε προηγούμενο τεύχος, αν ο κληρονομούμενος είχε ασκήσει το δικαίωμα να επιδιώξει την λύση του γάμου με διαζύγιο υπό την προϋπόθεση πως είχε βάσιμο λόγο, δηλαδή νόμιμη αιτία που δικαιολογεί το αιτούμενο διαζύγιο. Ως νόμιμες αιτίες που δικαιολογούν την λύση του γάμου νοούνται οι εκ των άρθρων 1439 και 1440 ΑΚ, λόγοι διαζυγίου στους οποίους περιλαμβάνεται και ο αμαχήτως τεκμαιρόμενος εκ της υπερτετραετούς διαστάσεως κλονισμός της έγγαμης σχέσεως, ο οποίος κατά τον ρητό ορισμό του νόμου (1439 παρ. 2 εδ. α΄) θεμελιώνεται ακόμη και στην περίπτωση που ο λόγος του κλονισμού αφορά το πρόσωπο του ενάγοντος.
Γιά όλα αυτά και για όσα κάθε φορά σας λέμε ή στο παρελθόν σας έχουμε πεί, μπορείτε να απευθύνεστε και στον γράφοντα:
Δικηγορικό Γραφείο
Γιώργος Αθανασιάδης - Αθηνά Τουρίκη – Νίκος Τσερπάνης
377-383 Sussex St. Level 5 Suite 4 SYDNEY
Κουντουριώτου 2, Νέα Ιωνία, Αθήνα
Τηλ. Σύδνευ: 0061292316144 - 0411224 189
Τηλ. Αθηνών: 00302192758568 - +30 6944 627076
Επομένως το παραπάνω έννομο αποτέλεσμα του αποκλεισμού επέρχεται ασχέτως υπαιτιότητος του εναγομένου συζύγου αφού ο νόμος αποσυνδέει τους λόγους διαζυγίου από την υπαιτιότητα. Εξάλλου από τον συνδυασμό της άνω διατάξεως με εκείνες των άρθρων 1713, 1813, 1839 και 1842 ΑΚ συνάγεται ότι μπορεί και ο κληρονομούμενος να αποκληρώσει το σύζυγό του υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, ήτοι εφ' όσον έχει ασκήσει κατ' αυτού αγωγή διαζυγίου έχων βάσιμο προς τούτο λόγο έστω και ανυπαίτιο, εκφράζοντας έτσι και ρητώς την βούλησή του για την επέλευση του ίδιου εννόμου αποτελέσματος, χωρίς να εμποδίζεται από την ως άνω διάταξη του άρθρου 1842, η οποία απαιτεί για την αποκλήρωση βάσιμο λόγο διαζυγίου απότοκο υπαιτίας συμπεριφοράς του συζύγου, έχει όμως εφαρμογή όταν ο κληρονομούμενος δεν είχε ασκήσει μέχρι το θάνατό του το δικαίωμα διαζεύξεως.
Δηλαδή με όλα αυτά που διαβάσατε παραπάνω, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει λυθεί ο γάμος ή να έχει υποβληθεί αίτηση διαζυγίου, που είναι και σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο ότι πλέον ο ένας σύζυγος δεν θέλει τον άλλον στη ζωή του , άσχετα απο τους λόγους που οδηγούν τον ένα ή τον άλλο στο διαζύγιο. Το ότι εκφράζει ο ένας στον άλλον ή παραπέρα την πρόθεση του να χωρίσει τότε, πολύ απλά σημαίνει ότι δεν τον θέλει ούτε για κληρονόμο στην περιουσία του, ούτε και στη νόμιμη μοίρα, στο μικρότερο μερίδιο δηλαδή.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με μάς και στο e-mail athanasiadis.g@hotmail.com
0 σχόλια:
Post a Comment