Wednesday, January 23, 2013

Στρώνεται το έδαφος στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλωνίας, ενέκρινε σήμερα τη διακήρυξη για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της. Η διακήρυξη που ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για το δημοψήφισμα απέσπασε το 70% των ψήφων των κομμάτων του κοινοβουλίου. Την υπερψήφισαν κόμμα Σύγκλιση και Ενότητα (CiU) του προέδρου της Καταλαωνίας Αρτούρ Μας, το οποίο υποτίθεται ότι

ασκεί κριτική στην κεντρική κυβέρνηση του δεξιού Μ.Ραχόι για τον τρόπο που διαπραγματεύεται με την ΕΕ και εκφράζει τη μερίδα εκείνη της αστικής τάξης που πιστεύει ότι μια ανεξάρτητη Καταλωνία θα έχει πολύ πιο αναβαθμισμένο ρόλο μέσα στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, το κόμμα«Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας» (ERC) και δύο μικρότεροι σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Καταψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) που στηρίζει την κεντρική αντιλαϊκή κυβέρνηση του Μ. Ραχόι, το σοσιαλδημοκρατικό «Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλωνίας» που εντάσσει την κριτική του στην γενικότερη άλλη διαχείριση που προτείνουν οι σοσιαλδημοκράτες και προβάλλει συγκαλυμμένα το ζήτημα της ανεξαρτησίας και το κόμμα των Ciutadans (Πολίτες) που στηρίζει την κυβέρνηση.

Ο Αρτούρ Μας χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ψήφο του Κοινοβουλίου. Είχε μάλιστα δηλώσει πως το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί μέσα στο 2014. Η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται στο ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλωνίας και σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η διακήρυξη περιγράφει την Καταλωνία, την περιοχή των 7,6 εκατ. κατοίκων ως «κυρίαρχο πολιτικό και νομικό υποκείμενο», με δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του. Ωστόσο, στη διακήρυξη δεν περιλαμβάνεται κάποια αναφορά στην Καταλωνία ως μελλοντικού «κράτους». Επίσης, το καταλανικό κοινοβούλιο δεσμεύεται να διαπραγματευτεί τη διαδικασία με το ισπανικό κράτος, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα. Ο Μας, έχοντας επίγνωση πως θα έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δηλώσει πως θα προσφύγει εναντίον της Ισπανίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Σήμερα, ενόψει της ψηφοφορίας, χιλιάδες άνθρωποι -υποστηρικτές και μη- του δημοψηφίσματος διαδήλωσαν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

Βεβαίως, όλα τα κόμματα - εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας - χρησιμοποιούν το ζήτημα της ανεξαρτησίας ενταγμένο στη λογική της μίας ή της άλλης μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού. Το ΚΚΛΙ, αναδεικνύει με σταθερότητα το ζήτημα της αντικαπιταλιστικής πάλης, της ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ώστε η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για το Σοσιαλισμό στην Ισπανία.
Ο Χούλιο Ντίαζ, Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας ο οποίος χαιρέτισε στη μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ στο ΣΕΦ, σε δηλώσεις του στον «902.gr» σημείωσε για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας: «Το ΚΚΛΙ προβάλλοντας το ζήτημα της αυτοδιάθεσης των λαών προτείνει στον καταλανικό λαό, στην καταλανική εργατική τάξη κοινή πάλη και κοινή δράση της εργατικής τάξης σε όλο το το ισπανικό κράτος. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να υποταχθεί σε μια συζήτηση για την ανεξαρτησία μέσα στην ΕΕ και ανεξαρτησία που την ορίζει η αστική τάξη της Καταλωνίας. Η Ισπανία θα γίνει σοσιαλιστική δημοκρατία η οποία θα περιλαμβάνει πάρα πολλά έθνη και γι' αυτό τον σκοπό η εργατική τάξη πρέπει να φτιάξει το δικό της σχέδιο. Δεν πρέπει να σέρνεται πίσω από τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις που έχουν τα διάφορα τμήματα της αστικής τάξης».

Δημοσίευμα απο την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...