Wednesday, August 20, 2014

Mάνη... όταν ο θάνατος χτύπησε στη γή της!



Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος – Θεατρικος συγγραφέας

SYDNEY AUSTRALIA


Mάνη... όταν ο θάνατος χτύπησε στη γή της

Στις μέρες μας, ζήσαμε την αναφορά ενός ακόμη εγκλήματος, του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς πολιτικές ή άλλες επεκτάσεις, τουλάχιστον όσο προσπάθησαν ορισμένοι κύκλοι να το εμφανίσουν. Καταλαβαίνω, ότι ο καθένας θέλει να πεί την άποψη του την πολιτική ή όχι, αλλά δύο νέοι άνθρωποι χάθηκαν ίσως εξ αιτίας των λαθών τους και άλλοι δύο νέοι θα τελειώσουν τη ζωή τους στη φυλακή προφανώς. Το θέμα είναι στις περιπτώσεις αυτές, να ερευνηθούν τo γιατί οι νέοι ανθρωποι, παίρνουν τέτοιες πορείες στη ζωή τους... σε μια κοινωνια απαίδευτη, σε μια κοινωνία που οι αξίες περιορίζονται στην εμφάνιση, στην ημιμάθεια και την αποβλάκωση, αποτελέσματα μιας πολιτικής που ανεχόμαστε και στα πλαίσια της μεγάλης ύφεσης και κρίσης, τι άλλο θάχουμε εκτός απο φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας; Αλλά δυστυχώς αυτά συντηρεί το σύστημα για να μπορεί να στέκεται και ώσπου κάποτε ο Ελληνικός λαός να το αντιληφθεί, θα χάνονται ζωές νέων ανθρώπων...  
Αλλά η γελοιότητα και η ευήθεια έχουν γίνει αρετές στις μέρες μας... και απο την άλλη η χρήση αναβολικών, παραβιάζοντας την φυσική πορεία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλοιώνοντας τη βούληση και δημιουργώντας εμμονές, μέχρι ποιού σημείου αλλοφροσύνης μπορεί να οδηγήσει; Και η ανοχή μας σ όλα αυτά;

Στο πολλά χρόνια  δουλειάς μου στη μαχόμενη δικηγορία και έχοντας στο παρελθόν στα πλαίσια της ενασχόλησης μου με το ποινικό δίκαιο, είχα πελάτες απο χώρους «των ανθρώπων της νύκτας» όπως συνηθίζονται να λέγονται,  όρος με τον οποίο δεν συμφωνώ  και τον θεωρώ άλλη μια κατηγοριοποίηση και αυτήν μέσα στις τόσες που υπάρχουν στην κοινωνία μας.  Εκεί λοιπον, με τις ατέλειωτες συζητήσεις μαζί τους, διαπίστωνα ότι υπήρχαν πολλά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενα μελέτης και έρευνας ψυχολόγων.  Πολλά παιδιά απο αυτά, ήταν εξαίρετα, με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και κάποιες ανθρώπινες λαθεμένες επιλογές κάποια στιγμή τα οδήγησαν σε κάποια παραβατική συμπεριφορά.  Η αντιμετώπιση τους απο τα άλλα υγιή  ή υγειοφανή μέλη της κοινωνίας μας, τους ενίσχυαν ή ακομη και τους παρότρυναν στην διατήρηση νοοτροπιών και δράσεων που χαϊδεύουν τον ποινικό νόμο. Τα περισσότερα απο τα παιδιά αυτά, γόνοι φτωχών συνήθως οικογενειών με απώτερο σκοπό την οικονομική τους καταξίωση, έπεφταν θύματα στα δίχτυα των μετέπειτα κοινωνικών τους δικαστών. Η ζήτηση στον χώρο της προσφοράς προστασίας αυξημένη ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας δεν προοιώνιζε την οικονομική ύφεση που θα ακολουθούσε και στον χώρο αυτό, σαν αποτέλεσμα της ευρύτερης οικονομικής κρίσης.   Τα προσόντα που απαιτούνταν για την ανέρευση «εργασίας» στον χώρο αυτό, ήταν η μεγαλόσωμη, μυώδης σωματική εμφάνιση και η απο αυτήν απορρέουσα σωματική δύναμη. 
Ετσι, παιδιά με ένα καλό σωματότυπο και με αυξητική προδιάθεση, γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης των διακινητών αναβολικών και άλλων στεροειδών, χωρίς παράλληλα να ενημερώνονται για την εξαρτηγόνο δράση των ουσιών αυτών, πέραν των επιβλαβών για την υγεία αποτελεσμάτων σε λειτουργίες του οργανισμού όπως το ήπαρ, το κυκλοφοριακό και σε κάποιες περιπτώσεις όπως λέγεται απο ειδικούς και την νοητική λειτουργία.   Η εξάρτηση αυτη είναι σε κάθε περίπτωση  πρώτιστα ψυχολογική,  δημιουργώντας ένας είδος ναρκισσισμού  στο άτομο κατά πρώτον και δεύτερον  το οδηγεί σε μια σχέση ανταγωνιστική  με άλλα άτομα της ίδιας ομάδας και τέλος δημιουργεί και μια αίσθηση ανικανοποίητου.  Ποτέ δε φαίνονται οι μύες να έχουν αναπτυχθεί στα μάτια του ατόμου, όπως θα ήθελε να είναι . Αυτά ίσως να είναι τα αρνητικά της συστηματικής ενασχόλησης με το κτίσιμο μυών.

Από την άλλη, η εκγύμναση του σώματος δημιουργεί υγεία και η υγεία του σώματος ως γνωστόν, δημιουργεί και συντηρεί και υγιείς νόες. Ομως, η χρήση αναβολικων και απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, δημιουργεί και μεγάλα κέρδη τους εμπόρους και παρασκευαστές των ουσιών αυτών και ειδικότερα αυτών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και χωρίς τον έλεγχο για την καταλληλότητα τους απο τους επίσημους φορείς του κράτους. Η αλήθεια είναι ότι τα αποτέλεσματα της χρήσης είναι αντίστοιχα με τον επιδιωκόμενο εμφανή σκοπό.  Οτι υπόσχονται το κάνουν,  ένα μεγάλο μυώδες σώμα, διατηρήσιμο, με τη συνεχή χρήση τους και για πολλα χρόνια. Τα σώματα αυτά, συνήθως όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε εμείς όλοι οι άνθρωποι η μέτριας ή κανονικής εμφάνισης, προκαλούν το θαυμασμό μας. 

Στην προκειμένη περίπτωση,  τέσσερεις νέοι άνθρωποι, απο το χώρο αυτόν, δύο θύματα και δύο θύτες, ακολουθώντας μη νουνεχή πορεία και έξω απο το μέτρο, κατέληξαν σ εκείνους τους δρόμους που δεν έχουν γυρισμό.  Επομένως, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε  αλλού τα αίτια και ειδικότερα στο σύστημα που επιτρέπει και διατηρεί όλα αυτά και τους λόγους που το κάνει. Αφορά όλους μας το θέμα, απ αυτή την άποψη και δεν είναι ένα στενό θέμα που αφορά κάποια ανθρώπινη ομάδα.

Η κοινωνία, οι δομές της και τα μέσα που χρησιμοποιεί τελικά είναι ο καθέπτρης και το αποτύπωμα των επιλογών ή της αδιαφορίας μας.  Δεν είναι δυνατόν,  σε καμία περίπτωση αυτά να  γίνονται αντικείμενο στείρας πολιτικής εκμετάλλευσης απο την μιά ή την άλλη πλευρά.  Διότι με αγώνες ίσως να είχαν αποτραπεί αυτά τα φαινόμενα και η παιδεία να είναι η κυρίαρχη δύναμη για την υγιεία του πολίτη, ψυχική και σωματική και κυρίως εκείνοι οι αγώνες για την οικονομική ισορροπία και την κοινωνική δικαιοσύνη
Από σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και σεβασμό στους κατηγορούμενους δεν θεώρησα σκόπιμο να βάλω φωτογραφία τους, άλλωστε το θέμα δεν ήταν το ποιοί , αλλά το πώς και γιατί..

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...