Η ανακοίνωση ότι κάποιος πάσχει από καρκίνο, η διαδικασία των θεραπειών, οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, ο αντίκτυπος στην προσωπική και επαγγελματική ζωή είναι μερικοί από τους λόγους που ένα άτομο μπορεί να νιώσει θλίψη και άσχημη διάθεση. Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα απέναντι σε μία δυσάρεστη κατάσταση. Συνήθως, η θλίψη υποχωρεί σταδιακά και το άτομο επαναδραστηριοποιείται, αναζητώντας λύσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και παράλληλα προσπαθεί να επιστρέψει στην καθημερινή του ρουτίνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Η άσχημη διάθεση μπορεί να παρατείνεται για αρκετές εβδομάδες και να δείχνει να επιδεινώνεται παρά να βελτιώνεται. Το άτομο χάνει τη διάθεσή του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δεν παίρνει ικανοποίηση από δραστηριότητες που παλαιότερα τον ευχαριστούσαν, χάνει το ενδιαφέρον του, το κίνητρό του και νιώθει οξύθυμος και ευερέθιστος.
Ταυτόχρονα το άτομο μπορεί να παρουσιάζει διαταραχή στον ύπνο (αϋπνίες ή υπερυπνία) και απώλεια της όρεξής του. Συνήθως νιώθει χειρότερα το πρωί ενώ η διάθεση βελτιώνεται λίγο τις απογευματινές ώρες. Επιπλέον το άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συγκέντρωση αλλά και στη μνήμη του, να βιώνει αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, ματαιότητας και ευαλωτότητας. Όλα αυτά συνήθως συνοδεύονται και από σωματικά συμπτώματα όπως το αίσθημα κόπωσης, πόνους στο σώμα, αλλαγή βάρους, υπερδιέγερση και ανησυχία, απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι σπάνιο το άτομο να έχει αυτοκαταστροφικά συναισθήματα να θεωρεί ότι η ζωή δεν αξίζει, ότι είναι ένα φορτίο στους άλλους. Όταν λοιπόν, το άτομο βιώνει αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα τότε το πιο πιθανό είναι να υποφέρει από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μία από τις συχνότερες ψυχικές διαταραχές που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και συχνότερα στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά ή να έχει απότομη έναρξη.
Στην περίπτωση όπου υπάρχει μία σωματική ασθένεια όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη είναι πιο σύνθετη καθώς το άτομο μπορεί να νιώθει ανίκανο και να θεωρεί μάταιο να ακολουθήσει τις θεραπείες. Ακόμα και αν τις ακολουθεί, είναι γνωστό ότι η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι παράγοντας θετικής έκβασης. Η αναγνώριση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς και η σωστή ενημέρωση των ασθενών για την νόσο τους, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πιο εύκολη από μέρους τους λήψη αποφάσεων, υιοθέτησης ριζικών και ευνοϊκών αλλαγών στον τρόπο ζωής τους μετά την διάγνωση του καρκίνου.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί και το άτομο μπορεί να απαλλαγεί από τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί η κατάθλιψη. Όταν συνυπάρχουν σκέψεις αυτοκαταστροφής τότε είναι επιτακτική ανάγκη να απευθυνθείτε σε κάποιον ιατρό άμεσα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθηθείτε:
- Συζητήστε τα συναισθήματά σας με τον θεράποντα ιατρό σας και αναζητήστε μαζί λύσεις.
- Επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο, ψυχίατρο).
- Διερευνήστε την πιθανότητα να λάβετε φαρμακοθεραπεία με αντικαταθλιπτικά (εφόσον σας τον προτείνει ιατρός).
- Αναζητήστε να συμμετέχετε σε ομάδες αυτοβοήθειας ή υποστήριξης.
- Αναζητήστε βιβλία αυτοβοήθειας.
- Συζητήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τα συναισθήματά σας και μην ντρέπεστε να ζητήσετε υποστήριξη.
Παναγιωτοπούλου Αγγελική
Ψυχολόγος
0 σχόλια:
Post a Comment