Sunday, September 9, 2012

Ορσηίς - Η μητέρα των Ελλήνων



H καταγωγή των Ελλήνων, σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση πέρα απο κάθε εβραϊκό κείμενο και αλλόφυλη δοξασία. Οι Ελληνες δεν έχουμε ανάγκη, επιβολής  καταγωγής μας απο Εβραίους προπάτορες και γενάρχες.  Ειμαστε απόγονοι του Δευκαλίωνα και της Πύρρας,  απόγονοι του Ηρακλέους! Αναφερόμαστε εν ολίγοις  σε αυτά που μας λέγει ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος , τον 1ο μετά την χριστιανική χρονολόγηση:

[Α 7,2] [...] Ζες δ πέμψας ρμν πρς ατν πέτρεψεν αρεσθαι τι βούλεται· δ αρεται νθρώπους ατ γενέσθαι. κα Δις επόντος πρ κεφαλς βαλλεν αρων λίθους, κα ος μν βαλε Δευκαλίων, νδρες γένοντο, ος δ Πύρρα, γυνακες. θεν κα λαο μεταφορικς νομάσθησαν π το λας λίθος. γίνονται δ κ Πύρρας Δευκαλίωνι παδες λλην μν πρτος, ν κ Δις γεγεννσθαι <νιοι> λέγουσι, <δεύτερος δ> μφικτύων μετ Κραναν βασιλεύσας τς ττικς, θυγάτηρ δ Πρωτογένεια, ξ ς κα Δις έθλιος. [Α 7,3] λληνος δ κανύμφης ρσηίδος Δρος Ξοθος Αολος. ατς μν ον φ ατο τος καλουμένους Γραικος προσηγόρευσεν λληνας, τος δ παισν μέρισε τν χώραν· κα Ξοθος μν λαβν τν Πελοπόννησον κ Κρεούσης τς ρεχθέως χαιν γέννησε κα ωνα, φ ν χαιο κα ωνες καλονται, Δρος δ τν πέραν χώραν Πελοποννήσου λαβν τος κατοίκους φ αυτο Δωριες κάλεσεν, Αολος δ βασιλεύων τν περ τν Θεσσαλίαν τόπων τος νοικοντας Αολες προσηγόρευσε, κα γήμας ναρέτην τν Δηιμάχου παδας μν γέννησεν πτά, Κρηθέα Σίσυφον θάμαντα Σαλμωνέα Δηιόνα Μάγνητα Περιήρην, θυγατέρας δ πέντε, Κανάκην λκυόνην Πεισιδίκην Καλύκην Περιμήδην.[...]

Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη Α', 7,2-3.

Μετάφραση:
"[...]Ο Ζεύς, στέλνοντας του τον Ερμή, τον προέτρεψε να διαλέξει ότι θέλει. Κι αυτός διάλεξε να του γεννήσει ανθρώπους. Όπως του είπε λοιπόν ο Ζευς, έπαιρνε λίθους και τους πετούσε πάνω από το κεφάλι του. Όσοι πέταξε ο Δευκαλίωνας έγιναν άνδρες, όσοι έταξε η Πύρρα γυναίκες. Για αυτό και ονομάστηκαν λαοί μεταφορικά, από το λάας που είναι ο λίθος. Ο Δευκαλίωνας απέκτησε από την Πύρρα δυο υιούς, πρώτο τον Έλληνα, που όπως λένε κάποιοι, γεννήθηκε από τον Δία και δεύτερο τον Αμφικτύονα, που έγινε βασιλιάς στην Αττική μετά τον Κραναό, και μία θυγατέρα, την Πρωτογένεια, που από τον Δία γέννησε τον Αέθλιο. Από τον Έλληνα και τη νύμφη Ορσηίδαγεννήθηκαν ο Δώρος, ο Ξούθος και ο Αίολος. Αυτός ονόμασε Έλληνες τους λεγόμενους Γραικούς και μοίρασε τη χώρα τα παιδιά του. Ο Ξούθος, που πήρε την Πελοπόννησο, απέκτησε από την Κρέουσα, κόρη του Ερεχθέα, τον Αχαιό και τον Ίωνα, από τους οποίους ονομάστηκαν οι Αχαιοί και οι Ίωνες. Ο Δώρος έλαβε την περιοχή πέρα από την Πελοπόννησο και ονόμασε τους κατοίκους της με το όνομά του Δωριείς. Ο Αίολος, ως βασιλέας στην περιοχή της Θεσσαλίας, ονόμασε του κατοίκους της Αιολείς, παντρεύτηκε την Εναρέτη, κόρη του Δηίμαχου, και απέκτησε επτά γιούς, τον Κρηθέα, τον Σίσυφο, τον Αθάμαντα, τον Σαλμωνέα, τον Δηιόνα, τον Μάγνητα και τον Περιήρη, και πέντε κόρες, τις Κανάκη, Αλκυόνη, Πεισιδίκη, Καλύκη και Περιμήδη. [...]"

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...