Monday, May 23, 2016

Αριστοφάνη "ΟΡΝΙΘΕΣ" από τα Ελληνικό σχολείο της Μελβούρνης!


  Γράφει η 
Καίτη Ζηνέλη 
αποσπασμένη εκπαιδευτικός από την Ελλάδα 
Melbourne Australia

Επιμέλεια παρουσίασης
Γιώργος Αθανασιάδης
email: athanasiadis.g@hotmail.com
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
ΣΥΔΝΕΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΟΡΝΙΘΕΣ 
Αριστοφάνη

Οι μαθητές των advanced τμημάτων του απογευματινού σχολείου των Αγίων Αναργύρων της κοινότητας Oakleigh στη Μελβούρνη μυήθηκαν στην αρχαία ελληνική κωμωδία. Πρόκειται για μαθητές , παιδιά του νέου μεταναστευτικού ρεύματος λόγω της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και παιδιά Ελλήνων ομογενών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Αυστραλία με μεγάλη φροντίδα κι επιμέλεια για την ελληνική τους παιδεία. 

Τα πρωτάκια, οι μαθητές του Δημοτικού ,του Γυμνασίου και των τμημάτων VCE Αρχαίων Ελληνικών, γνώρισαν τον Αριστοφάνη μέσα από ποικίλες δράσεις και μελέτησαν τους « Όρνιθες». Το συντονισμό, την ενθάρρυνση και τη διδασκαλία είχε αναλάβει η Καίτη Ζηνέλη, αποσπασμένη εκπαιδευτικός από την Ελλάδα η οποία έκανε τη διασκευή του σεναρίου στις συνθήκες της νεομετανάστευσης και την επιλογή των τραγουδιών που έντυσαν μουσικά την παράσταση. Οι εκπαιδευτικοί Ελένη Στεφανίδου και Μαρία Στέλλα Παπαγεωργίου ανέλαβαν και δίδαξαν τους μαθητές των τμημάτων τους . 

Οι μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκη, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιτσάνη, Λυκούργου Μαρκέα, Μιχάλη Σουγιούλ, του Μάνου Λοΐζου, τα ποιήματα του Νίκου Γκάτσου, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Δημήτρη Χριστοδούλου και Γεωργίου Δροσίνη, οι στίχοι του Γιάννη Λογοθέτη, Αλέκου Σακελλάριου , Χρήστου Γιαννακόπουλου και Νίκου Φατσέα ταξίδευαν στις σχολικές αίθουσες για μήνες προσφέροντας ακούσματα στους μαθητές μιας άλλης Ελλάδας κι εποχής. 

Η παράσταση ήταν μια μοναδική βραδιά για τους νεαρούς πρωταγωνιστές , τις δασκάλες και τους θεατές. Η αίθουσα του θεάτρου έγινε η ονειρική νέα πολιτεία των θαρραλέων πουλιών, του πονηρού Πεισθέταιρου και του αγαθού Ευελπίδη, των δυο ανθρώπων που έφυγαν από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού με όχημα την τολμηρή φαντασία και την ανάερη ποίηση
Η παράσταση ανέβηκε τον περασμένο Δεκέμβριο!


0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...