Friday, May 6, 2016

Διάβαση Ερμή μπροστά από τον Ηλιο! Δευτέρα 9-5-2016


Γράφει η Πατρίτσια Νικολάου
Αστρολόγος
Λευκωσία - ΚΥΠΡΟΣ

Διάβαση Ερμή μπροστά από τον Ηλιο! Δευτέρα 9-5-2016

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου θα έχουμε την ευκαιρία, καιρού επιτρέποντος, να παρακολουθήσουμε μια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο.
Οι διαβάσεις του Ερμή συμβαίνουν με μέτρια συχνότητα: ο τρέχων αιώνας περιλαμβάνει 14. Η πιο πρόσφατη έγινε το 2006, η επόμενη (μετά από τη φετινή) θα γίνει το 2019 και η μεθεπόμενη το 2032. Στον ίδιο αιώνα η Αφροδίτη έχει μόνο δύο διαβάσεις, που έχουν γίνει ήδη, το 2004 και το 2012. Η επόμενη είναι το 2117. Διαβάσεις βλέπουμε να κάνουν μόνο οι εσωτερικοί της Γης πλανήτες, δηλαδή ο Ερμής και η Αφροδίτη.
Ο δίσκος του Ερμή είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον δίσκο του Ήλιου και για τον εντοπισμό του απαιτείται οπτικός εξοπλισμός, π.χ. ένα μικρό τηλεσκόπιο, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΦΙΛΤΡΟΥ.
Το φαινόμενο της διάβασης αρχίζει στις 14:12 ώρα Ελλάδος (11:12 UT) και τελειώνει στις 21:42 ώρα Ελλάδος (18:42 UT). Το μέσον της διάβασης είναι στις 17:57 ώρα Ελλάδος (14:57 UT).
Παρακαλούμε προγραμματίστε εγκαίρως τις αγορές σας σε οπτικό εξοπλισμό και φίλτρα. Κάποια προϊόντα ενδέχεται να εξαντληθούν, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της διάβασης.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ, ΚΙΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΦΙΛΤΡΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ.
Στην ελληνική γλώσσα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ασφαλή παρατήρηση των ηλιακών εκλείψεων (τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις διαβάσεις πλανητών μπροστά από τον Ήλιο) στο βιβλίο Έκλειψη για Όλους, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο που συνοψίζει με απλότητα και σαφήνεια όσα πρέπει να ξέρετε για την ασφαλή παρατήρηση του Ήλιου.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...