Tuesday, December 15, 2015

Συμβούλιο της Επικρατείας vs Τσίπρα και ΕΝΦΙΑ


Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης 
Δικηγόρος 
Tel: 0421969172 
SYDNEY AUSTRALIA 



Συμβούλιο της Επικρατείας vs Τσίπρα και ΕΝΦΙΑ 



Mαύρα μαντάτα, για την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου! To Ανώτατο
Διοικητικό Συνταγματικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας πυροδότητε εκρηκτικό μηχανισμό πολλών μεγατόνων, στα θεμέλια του οικονομικού οικοδομήματος των Ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρέωσεων τους, φαίνεται ότι ζούν και αποφασίζουν ερήμην των πραγματικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών τους. Συγκεκριμένα, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η παρούσα κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου, επιβάλλουν την πληρωμή του φόρου – χαρατσιού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αφορά ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες ιδιοκτήτες μεγάλων ή μικρών περιουσιακών στοιχείων και αποκλειστικά της ακίνητης περιουσίας τους. 

Το ΣτΕ το βράδυ της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2015 με την υπ. αριθμ. 4446/2015 απόφασης της ολομολείας του, αποφάνθηκε ότι αδίκως επιβάλλεται και υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) επί των ισχυουσών από το έτος 2007 αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά θα έπρεπε να υπολογιστεί η επιβολή του σε ποσόστοση επί νέων αντικειμικών αξιών και μάλιστα σοβαρώς και σαφώς μειωμένων έναντι εκείνων του 2007. 

Περαιτέρω, προφανώς το σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομική κατάσταση των πολιτών και κύρια στις πραγματικές κατά πολύ μειωμένες εμπορικές αξίες των ακινήτων στα χρόνια της κρίσης. 

Είναι αλήθεια ότι μετά την έναρξη της κρίσης και την ολοσχερή νέκρωση της αγοράς ακινήτων οι αξίες των ακινήτων έχουν υποβαθμιστεί κατά πολύ και συγκεκριμένα στις περισσότερες των περιπτώσεων στο ήμισυ της αντικειμενικής αξίας σε άλλες δε περιπτώσεις έτι δε περισσότερον. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε λοιπόν, με τα δεδομένα αυτά της πραγματικής κατάστασης στις αξίες των ακινήτων, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση και το Ελληνικό δημόσιο, να αναπροσαρμόσει και επαναπροσδιορίσει και μάλιστα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από 21 Μαϊου 2015 τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με βάση τα νέα δεδομένα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, θα πρέπει να υπακούσει στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας, εφόσον ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση μιας ευνομούμενης χώρας και σεβόμενη παράλληλα τους θεσμούς, τις εξουσίες και την Δικαιοσύνη. Αυτό ως γεγονός, θα έχει καθόσον φαίνεται μεγάλο οικονομικό κόστος στην κυβέρνηση και άρση μονομερή ενδεχομένως κάποιων μνημονιακών της υποχρεώσεων. 

Συνεπώς, με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σύμφωνα με την απόφαση
και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, θα μειωθεί στο ήμισυ ή κατά περιπτώσεις και περισσότερο το ποσόν του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να εισπραχθεί. Αυτή η απόφαση σέβεται τον πολίτη και απονέμει δικαιοσύνη όμως από την άλλη αντιτίθεται στα συμφέροντα των δανειστών και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για είσπραξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η απώλεια μεγάλου μέρους των οποίων θα την φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση. 

Η ωφέλεια από τη μείωση θα είναι αισθητή και για τους Ελληνες κατοίκους εξωτερικού καθόσον εφόσον έχει καταβληθεί όλο το ποσόν του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015 θα πρέπει να επιστραφεί στους φορολογουμένους μεγάλο τμήμα αυτό (το μισό ή και παραπάνω) ή εφόσον καταβάλλεται σε δόσεις, εάν οι δόσεις καλύψουν το νέο ποσό που θα προκύψει από τις μειώσεις , δε θα καταβληθεί άλλο, ή εάν η τμηματική καταβολή του το έχει υπερκαλύψει, θα σταματήσει η περαιτέρω καταβολή η θα επιστραφεί το υπερβάλλων καταβληθέν ποσόν. 



Η υπόθεση δεν αφορά (μόνο) τη σημερινή κυβέρνηση αλλά όλες από το 2009 και εντεύθεν, οι οποίες δεν αναπροσάρμοσαν τις γνωστές σε όλους μας αντικειμενικές των ακινήτων αξίες (που είναι προφανές ότι σε συνθήκες κρίσης είναι πολύ χαμηλότερες) από το 2007 και σε κάποιες περιοχές από το 2010. Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας. Κι ενώ βέβαια η σχετική νομική υποχρέωση της πολιτείας είναι να τις αναθεωρεί ανά διετία. 

Εν αναμονή λοιπόν, της δημοσιεύσεως του πλήρους κειμένου της απόφασης του ΣτΕ και των ενεργειών της κυβέρνησης της Ελλάδας, η οποία έστω για μία φορά θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα το δημοκρατικό της χαρακτήρα στο βαθμό που τον έχει και την πλήρη υποταγή της και σεβασμό της στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Εάν δεν πράξει εκείνα τα οποία ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα του κράτους, τότε θα κριθεί αναλόγως από τον Ελληνικό λαό.
Οι φόβοι και η διστακτικότητα μας για το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης δηλαδή για το άν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι πηγάζει βέβαια από την μέχρι τώρα συμπεριφορά της συγκεκριμένης κυβέρνησης που κυβερνά τη χώρα μας.  Ας ελπίσουμε!

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...