Wednesday, November 25, 2015

ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ - Ενας αρχιτέκτονας συμπάροικος μαςΓράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης 

Δικηγόρος – Αρθρογράφος – Θεατρικός Συγγραφέας 

ΣΥΔΝΕΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 

Τηλ: 0421 969 172 


PHOTOS : George Athanasiadis


ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ 

Ενας αρχιτέκτονας συμπάροικος μας 

"Εάν εμείς δε κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, πώς περιμένουμε ν΄ αλλάξει η ζωή μας; "

Λαμπαδάριος Παππάς Περίεργα τα χρόνια που ζούμε και προβληματικά. Η Ελλάδα εξάγει και η Αυστραλία εισάγει και όσον αφορά τη δεύτερη επανεισάγει ότι έχασε πριν κάποια χρόνια. Ο λόγος για τον καλό μας συμπάροικο Κο Λαμπαδάριο Παππά. Η μισή Καλυμνιακή του καταγωγή ήταν και ο λόγος που γεννήθηκε πρίν περίπου 45 χρόνια στο Darwin και γιατί απλά δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. 


Εφτανε εκείνη η μεγάλη καταστροφή της πόλης απο τον κυκλώνα, πρίν πολλά χρόνια την οποία οι παλαιότεροι εδώ στην Αυστραλία θυμούνται για να αναγκαστεί η οικογένεια, έχοντας χάσει αρκετά πράγματα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μικρός ο Λαμπαδάριος τότε με τα όποια προβλήματα προσαρμογής πήγε στο σχολείο στην Ελλάδα και κατέληξε να είναι ένας απο τους πιό λαμπρούς επιστήμονες στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Μακρά η πορεία του και το βιογραφικό του που παραθέτουμε με λίγα λόγια για να γνωρίσουμε τον άνθρωπο, τον επιστήμονα και τον επαγγελματία όπως ο ίδιος το καταθέτει. 


Συγκρεκριμένα λοιπόν ο βραβευμένος Αρχιτέκτονας Μηχανικός Λαμπαδάριος Παππάς επιστρέφει στην Αυστραλία από την Ελλάδα μετά από μια πετυχημένη καριέρα το 2013, και παρέχει υπηρεσίες Μελέτης, Επίβλεψης κατασκευής και Διαχείρισης έργων, παραδίδοντας έργα από την σύλληψη ως την εφαρμογή, υψηλής ποιότητας ξεπερνώντας τις προσδοκίες των πελατών. 


Εργα του στο Σύδνευ φέρουν το αποτύπωμα του δικού του προσωπικού στύλ όπως την ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών στο Glebe, μελέτη πολυτελούς κατοικίας στο Mosman, ανακαίνιση διαμερίσματος στο “Horizon” στο Darlinghurst . Ολα αυτά με το ιδιαίτερο προσωπικό του στύλ, με τεχνοτροπίες που έχουν τον αέρα και την κουλτούρα της Ευρώπης αλλά και με σημαντικές επιρροές από τη φύση, την ψυχοσύνθεση και την αρχιτεκτονική παράδοση της Αυστραλίας. Ολα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το βιογραφικό του, που περιλαμβάνει επίσημη συμμετοχή στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2013 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Πολυτελούς κατοικίας στην Ελλάδα, Ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας («Αμαζών») και συμμετοχή ως Επιβλέπων μηχανικός σε δημόσια έργα όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος), την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες « Αθήνα 2004». 


Θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες επί σελίδων, για το ταλέντο και την προσωπικότητα αυτού του επιστήμονα, δημιουργού καλλιτέχνη συμπαροίκου μας αλλά θεωρήσαμε σημαντικό να σας παρουσιάσουμε τη συνέντευξη του για ένα θέμα που αφορά όλους όσους εχουμε ακίνητα στην Ελλάδα, σε σχέση με την τουριστική τους αξιοποίηση. Αυτά λοιπόν μου είπε ο Λαμπαδάριος σχετικά με το ζήτημα αυτό: 


Είμαι κάτοικος εξωτερικού (ομογενής) και διαθέτω ακίνητο στην Ελλάδα. Μπορώ να το εκμεταλλευτώ ως τουριστική κατοικία; 

Μπορείς να το εκμεταλλευτείς ως τουριστική έπαυλη τρίμηνης διάρκειας 


Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει το ακίνητο; 

Ως έπαυλη πρέπει να είναι πάνω απο 80 τετραγωνικά μέτρα και να είναι το μοναδικό ακίνητο στο οικόπεδο ή άν υπάρχουν και άλλα ακίνητα να υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτηρίας και να έχει ανεξάρτητη προσπέλαση (αν δεν υπάρχει ανεξάρτητη προσπέλαση τότε απαιτούνται υπεύθυντες δηλώσεις απο τους άλλους ιδιοκτήτες ότι επιτρέπουν δηλαδή την προσπέλαση και φυσικά δίδουν την άδεια για την δημιουργία και αξιοποίηση του ακινήτου ως τουριστικής έπαυλης. Τι προδιαγραφές πρέπει να έχουν οι εσωτερικοί χώροι ρου ακινήτου; Θα πρέπει να μπω σε διαδικασία ανακαίνισης και εσωτερικών διαρρυθμίσεων για να πληρεί τις προδιαγραφές; 

Οι προδιαγραφές που απαιτούνται είναι προδιαγραφές απλής κατοικίας με κάτι επιπλέον σαν όρο δηλαδή ανα δύο δωμάτια πρέπει να υπάρχει ένα λουτρό ή ένα W.C. και φυσικά να υπάρχουν ντουλάπες στα δωμάτια . Περαιτέρω να είναι πλήρως επιπλωμένο το σπίτι η κουζίνα να διαθέτει ντουλάπια, όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και φυσικά την απαραίτητη οικοσκευή. 

Τι παροχές πρέπει να εξασφαλίσω για τον επισκέπτη; 

Οι βασικές παροχές που ανταποκρίνονται στην εποχή μας δηλαδή τηλεφωνική σύνδεση, ηλεκτρικό ρεύμα, κλινοσκεπάσματα , κλιματισμό και φυσικά θέρμανση για τον χειμώνα. 


Πόσος είναι ο ελάχιστος χρόνος ενοικίασης που απαιτείται; 


Οσον αφορά τις τουριστικές επαύλεις η ελάχιστη ενοικίαση είναι για μία εβδομάδα και απαιτείτα υποβολή μισθωτηρίου συμβολαίου μέσω διαδικτύου στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, της περιοχής που ανήκει η έπαυλις (είναι το γνωστό πλέον στην Ελλάδα, απλό ηλεκτρονικό μισθωτήριο) και φυσικά όταν ο πελάτης ζητήσει απόδειξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 


Για πόσο διάστημα μπορώ να το εκμεταλλεύομαι το χρόνο ώστε να μην εμπλακώ στην διαδικασία έναρξης εργασιών στην εφορία; 

Υπάρχει ένας σχετικός περιορισμός μέχρι 3 μήνες συνολικά. 

Πόσα και ποιά είναι τα στάδια διαδικασίας αδειόδοτησης; 


Υπαρχει βασικά ένα και μοναδικό στάδιο που περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες που αφορούν στην κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου, να δοθεί η κρατική άδεια για την αξιοποίηση του ακινήτου μας στην Ελλάδα. Τα έγγραφα αυτά είναι η οικοδομική άδεια του ακινήτου, κατόψεις του κτιρίου, τοπογραφικό διάγραμμα, υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη, κάποιο σχετικό παράβολο που πληρώνεται υπέρ του ΕΟΤ που είναι 10 περίπου ευρώ για κάθε δωμάτιο. Επιπλέον κατατίθενται σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις απο τον μηχανικό για την καταλληλότητα του κτιρίου και φυσικά κατάθεση συμβολαίων ή οποιοδήποτε τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου. Στην περίπτωση τώρα , που υπάρχουν άλλα ακίνητα η σύσταση και ο κανονισμός που διέπουν την συνιδιοκτησία. 


Εάν το ακίνητο μου έχει αυθαιρεσίες, θα πρέπει να τις τακτοποιήσω για να μπορέσω να πάρω σήμα από τον ΕΟΤ; 

Εάν το ακίνητο έχει αυθαιρεσίες θα πρέπει να τακτοποιηθεί με τον νόμο 4178/13 και να πληρωθεί το 30% του προστίμου και μετά να αρχίσει η διαδικασία στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. 


Πόσο χρόνο χρειάζεται για την αδειόδοτηση: 

Ο χρόνος που χρειάζεται για την σχετική αδειοδότηση είναι 45-60 μέρες. 

Ποία είναι τα οφέλη: 


Κοιτάτε με την διαδικασία αυτή, μπορούν άνετα να εξασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα του ακινήτου και επιπλέον ο ιδιοκτήτης να εξασφαλίσει κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο αναλόγως ετήσιο εισόδημα. 


ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ κανέναν μηχανικό και νομικό σύμβουλο στην Ελλάδα πως μπορώ να κινήσουμε τις διαδικασίες; 


Είμαστε εδώ και γι αυτό το λόγο, ΠΛΕΟΝ , της ανάληψης ΟΛΩΝ των εργασιών, κατασκευής του σπιτιού σας ή ανακαίνησης εδώ στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σύδνευ και της ΝΝΟ. Διατηρώ κανονικά και το γραφείο μου στην Ελλάδα και αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες στην Αυστραλία και η διεκπεραίωση γίνεται απο τα γραφεία μας στην Ελλάδα και φυσικά του συνεργάτες μας αρχικτέκτονες και μηχανικούς εκεί. Ολα αυτά για τους χρήστες του ιντερνετ μπορείτε να τα βρείτε και στην ιστοσελίδα μας: www.hotel-engineers.gr


Και κλείνοντας τη συνέντευξη μας αυτή και την παρουσίαση του συμπατριώτη και συμπαροίκου μας πλέον Λαμπαδάριου Παππά, πρέπει να σας ενημερώσω ότι τον Λαμπαδάριο θα τον βρείτε στο τηλέφωνο : 


Λαμπαδάριος Παππάς / Αρχιτέκτονας Μηχανικός 

0413415310 

Συδνευ /Αυστραλία Του ευχόμαστε πάντα να δημιουργεί και καλές δουλειές. Οι φωτογραφίες αφορούν αρχιτεκτονικές δημιουργίες απο τα έργα του Λαμπαδάριου και οι προσωπικές του από το γράφοντα, μια μέρα εορταστική στο Darling Harbour  του Σύδνευ!


Y

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...