Thursday, November 5, 2015

Λέσβος, Μυτιλήνη , Θήρα και Σαντορίνη... αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα...


Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
ΣΥΔΝΕΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
email: athanasiadis.g@hotmail.com
Tel: 0421969172

Λέσβος, Μυτιλήνη , Θήρα και Σαντορίνη... 
αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα...

Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς στο πρόσωπο της
κυβέρνησης Τσίπρα στην Ελλάδα και ειδικά στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού είναι ότι αποτελεί ανεξάντλητη πηγή θεατρικής σάτυρας και γενικώς σάτυρας.
Είναι γνωστό, ότι είναι άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας και δεν έχει ανάγκη διερμηνέως εξ άλλου το απέδειξε ευρύτατα και επάξια, στην  πρίν ολίγου  καιρού  συνέντευξη του στην Αγγλική γλώσσα στον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπίλλ Κλίντον.  Μόνο  που  δεν δημιουργήθηκε «διπλωματικό επεισόδιο» όταν στις ερωτήσεις του τέως προέδρου, μη  έχοντας  καταλάβει  λέξη  ο  Κος Τσίπρας, διεμοίραζε μειδιάματα και γέλωτες προς το φιλοθεάμον κοινό που παρακαλουθούσε τη συζήτηση, ενώ παράλληλα οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι, όχι βέβαια εξ αγνών προθέσεων, ερμηνεύοντας την αντίδραση του, διαβεβαίωναν τα μέσα ενημέρωσης που αντιπροσώπευαν ότι ειρωνευόταν τον τέως πρόεδρο ή απλά ότι η Ελλάδα, δεν είναι ασφαλής  τόπος  για επενδύσεις και ότι όποιος τολμήσει να επενδύσει στη χώρα το μόνο που θα κερδίσει είναι... να χάσει τα λεφτά του.  Η λύση ήταν όμως εκεί κοντά και τόσο απλή... η παρουσία ενός/μιάς διερμηνέως.  Τα σχόλια αφέθησαν στον κόσμο.
Πρίν δύο μέρες, αναδεικνύοντας την παντελή άγνοια του και για άλλους τομείς της ζωής ή γενικότερα της μάθησης, προέβη εν τη ρύμη του ιδιαίτερα οξυδερκούς και ευφάνταστου λόγου του σε περαιτέρω αποκαλύψεις. Ολοι ήλπιζαν, ότι εφόσον δεν είναι γνώστης ιδιαίτερος της Ιστορίας και το αποδεικνύει στη στήριξη του στον αντιστόρητο Υπουργό του για την Παιδεία Κο Φίλη, ότι δεν  είναι  γνώστης Αγγλικών ή άλλων ξένων γλωσσών, ότι δεν είναι γνώστης του Ελληνικού Συντάγματος, των ελευθεριών του πολίτη, της αξιοπρέπειας, της ζωής, της ακολουθίας μεταξύ λόγου σκέψης και πράξεων, θα είναι γνώστης ίσως γεωγραφίας.
Παρευρισκόμενος  όμως προ ολίγων ημερών με τον συνέταιρο του Κο Σούλτς, στη νήσο Λέσβο, η οποία παρεπιμπτόντως  από  αρχαιοτάτων  χρόνων  έχει πρωτεύουσα την πόλη της Μυτιλήνης, για να εξετάσει τα προβλήματα με τους δυστυχείς Σύριους και άλλους πρόσφυγες, προέβη σε μεγαλόστομες δηλώσεις με ιδιαίτερη έμφαση,  συμπόνοια και τη γνωστή του ρητορική δεινότητα.
Προφανώς αναφερόμενος στο τραγικό θέμα με τους πνιγμούς και τις αποβάσεις των κατατρεγμένων και θυμάτων πολέμου της πολιτικής του Κου Σούλτς, της ΕΕ, των ΗΠΑ, Ρωσίας  και  ποιός ξέρει  τίνων άλλων, και  θέλοντας  να τονίσει την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου  είπε:  «Η Λέσβος, η Μυτιλήνη και άλλα νησιά...»
Κατά συνέπειαν, για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιστορία, από αρχαιοτάτων χρόνων, μαθαίνουμε ότι κείται πλησίον της νήσου Λέσβου και ετέρα νήσος με το όνομα Μυτιλήνη. Βέβαια, εκείνο που καταλαβαίνει κανείς  είναι  ότι  αυτά  τα δύο νησιά τα συνδέουν άρρηκτοι και πανάρχαιοι δεσμοί  αίματος και συγγενείας, ώστε κατά την λαϊκή έκφραση «πάνε πακέτο» ή συνυπάρχουν τα δύο στη τιμή του ενός, σαν προσφορά προϊόντος σε σούπερ μάρκετ.
Αυτό, προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά στον Κο Σούλτς σαν εκπρόσωπο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής  Ενώσεως  και  παράλληλα  ομοεθνή της Κας Αντζελα Μέρκελ (υποψηφίας για βραβείο Νόμπελ ειρήνης).  Ο  λόγος της χαράς τους, είναι  απλός  και ευνόητος,  δεδομένου ότι τα δύο αυτά νησιά η Λέσβος και η Μυτιλήνη, θα έχουν περισσότερο έδαφος για ξεπούλημα  από  την  Ελληνική κυβέρνηση και μεγαλύτερη έκταση υφαλοκρηπίδας με ορυκτό πλούτο, υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο και εν πάση περιπτώσει φυσική ομορφιά και  ακτές  για  ανάπτυξη  μεγάλων  ξενοδοχειακών μονάδων.
Στους απλούς Ελληνες και αλλοδαπούς πολίτες επίσης προκάλεσε χαρά διότι θα μπορούν να απολαμβάνουν σε ένα από το δίδυμα αυτά νησιά τις διακοπές τους, θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ποσότητα λαδοτυριού, καλής ποιότητας λαδιού και φυσικά πολύ περισσότερες σαρδέλες, αφού θα υπάρχουν δύο κόλποι Καλλονής.  Και στο σημείο αυτό, έρχεται και η μεγάλη χαρά του πρωθυπουργού Κου Αλέξη Τσίπρα, ότι θα εισπράττει περισσότερους φόρους, αφού  αυτόματα διπλασιάζεται και ο πληθυσμός των νησιών και τέλος το πιό βασικό από όλα.... περισσότερη  παραγωγή ΟΥΖΟΥ!  Δύο φορές ούζο Πλωμαρίου και άλλων περιοχών των νησιών. Διπλά τα ΦΠΑ, διπλές οι επερχόμενες ανθρωπιστικές κατασχέσεις και εξώσεις των ανθρώπων από τα σπίτια τους εν μέσω χειμώνος, διπλά τα ΕΝΦΙΑ, όλα διπλά. Ολα διπλά έμοιαζαν στα μάτια του Κου Τσίπρα, ίσως από τα ουζάκια που θάχει καταναλώσει με σαρδελίτσες συζητώντας τα προβλήματα των έρημων προσφύγων, που  αυτοί  δεν είναι θύματα γενοκτονίας, σας διαβεβαιώ με απόλυτη του λόγου επίγνωση, αλλά τραγικά θύματα εμφυλίου πολέμου.
Μετά από όλο αυτό το μάθημα γεωγραφίας από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Κος Σούλτς, χρειάστηκε κάποιες ενέσεις να συνέλθει από το σόκ καθώς ρωτούσε τους συνεργάτες  του, που  τον  συνόδευαν, στην Γερμανική γλώσσα (που φαντάζομαι θα γνωρίζει  καλά  και  ο παντογνώστης Κος Τσίπρας), αν όντως εκείνη τη μέρα είχε πάει σε δύο νησιά και δεν το κατάλαβε!!!
Για να μη το κουράζω όμως πολύ το θέμα, ξέρω ότι είναι γνωστό το τραγουδάκι «Κεφαλλονιά και Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Λευκάδα, αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα , τώρα  προστίθενται  νέοι στίχοι: «Λέσβος, Μυτιλήνη , Θήρα και Σαντορίνη... αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα...»
Οσο για τον γράφοντα, έτυχε να επισκεφθώ αρκετές φορές το ένα από αυτά τη Λέσβο και είμαι γεμάτος  περιέργεια να πάω  στο μέλλον να επισκεφθώ και το άλλο την Μυτιλήνη. Αν δε πάει κάποιος δηλαδή και στα δύο αυτά πιστεύω ότι το κενό είναι ανεπλήρωτο.
Στο παρελθόν επίσης έχω επισκεφθεί την Θήρα, ομοίως αρκετές φορές.
Σειρά έχει και η Σαντορίνη να την επισκεφθούμε να δούμε και αυτήν..
Τι λέτε; Πάμε;

Ολες οι φωτογραφίες προέρχονται από το διαδίκτυο και κυκλοφορούν ελεύθερα εκεί... δεν είμαστε οι δημιουργοί τους.
0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...