Thursday, July 16, 2015

Νέο μνημόνιο Νο 3 στην Ελλάδα, πως και σε τι επηρρεάζει τους κατοίκους εξωτερικού (Πρώτες εκτιμήσεις)

To άρθρο θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα Ο ΚΟΣΜΟΣ στο φύλλο της 22/7/2015 
Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
SYDNEY AUSTRALIA
e-mail: athanasiadis.g@hotmail.com
Tel: 0061 2 92613144 -  +61 421 969 172



Νέο μνημόνιο Νο 3 στην Ελλάδα, πως και σε τι επηρρεάζει τους κατοίκους εξωτερικού
(Πρώτες εκτιμήσεις)

Ηδη κατά πως φαίνεται, αγαπητοί αναγνώστες και συμπάροικοι,
το νέο μνημόνιο Νο 3 στην Ελλάδα, είναι γεγονός μετά την υπερψήφιση του απο την Βουλή των Ελλήνων, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 16ης Ιουλίου 2015.  Δεν θα σταθώ στα θέματα αυτά, δηλαδή της ψηφοφορίας κλπ, όλες αυτές τις μέρες έχουν γίνει άπειρες αναφορές, μεγάλη αρθρογραφία στην Ελλάδα, στον παροικιακό τύπο της Αυστραλίας, αλλά και στον Αυστραλιανό τύπο και τον διεθνή. Συνεπώς, αυτή είναι η ενσυνείδητη επιλογή των Ελλήνων και εξέφρασαν την βούληση τους δια μέσου των εκπροσώπων τους βουλευτών στην Βουλή.  Αν αυτό είναι καλό ή κακό θα το κρίνει η ιστορία και όχι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος και μάλιστα μακρυά απο την καθημερινότητα της Ελλάδας.
Προσπαθώντας να κάνουμε μια εκτίμηση των νέων μέτρων που θα βαρύνουν τις ζωές μας, φυσικά θα σταθούμε στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (GST  εδώ στην Αυστραλία) που πέφτει ως λαίλαπα σε πολλά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, η αυξηση του συντελεστή αυτού, στα τυποποιημένα τρόφιμα και είδη εστίασης απο το 13% που ήταν στο 23%  σημαίνει: Αυξηση στα μακαρόνια,ρύζια, τυριά, άλλα γαλακτοκομικά παράγωγα προϊόντα, δηλαδή βασικά σε όλα τα βασικά είδη διατροφής κυρίως των μεγάλων λαϊκών μαζών.  Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, τι επηρρεάζει αυτό την παροικία μας εδώ ή τις παροικίες Ελλήνων σε άλλες περιοχές της γής.
Ταξιθετώντας τα πράματα, πρακτικά σημαίνει, ότι για τους Ελληνες κατοίκους της Αυστραλίας που αγοράζετε Ελληνικά προϊόντα και ειδικότερα απο τα αναφερόμενα παραπάνω ότι οτιδήποτε Ελληνικό, απο τα ειδικά καταστήματα πώλησης τους στο Σύδνεϋ, Μελβούρνη και στις άλλες πόλεις σύντομα θα τα αγοράσετε ακριβότερα, τουλάχιστον σε ποσοστό 10%, λόγω του αυξημένου φόρου ΦΠΑ στην χώρα προέλευσης τους. Ενδεχομένως η οικονομική κατάσταση του καθενός να του επιτρέπει να αγοράζει και να μην ενδιαφέρεται για την όποια μικρή αύξηση.
Από την άλλη μεριά, για όσους έχουν δικούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα και είναι άνεργοι, ή συνταξιούχοι ή μισθωδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα, θα ενημερωθούν σύντομα, ότι οι αυξήσεις αυτές, στις ήδη ακριβές τιμές των προϊόντων (τυποποιημένων) στα σούπερ μάρκετ, θα επιφέρουν εκ πλαγίου σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους και τους μισθούς τους. Τα δημητριακά (μακαρόνια, ρύζια, κριθαράκι κλπ) ήταν μέχρι τώρα η προσφιλής διατροφή των φτωχών μαζών και αναφερόμαστε σε συνταξιούχους κλπ.  Η όποια αύξηση της τιμής τους, με τα Ελληνικά δεδομένα, επιφέροντας μειώσεις στην αποδοτικότητα και την αγοραστική δύναμη των συντάξεων τους,  είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
Περαιτέρω, ένα άλλο στοιχείο που επίσης αφορά τους συμπαροίκους μας, που έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, είναι η παραμονή του αντισυνταγματικού και παράνομου απο νομική άποψη φόρου ΕΝΦΙΑ, που βαρύνει τα ακίνητα.  Ο φόρος αυτός επρόκειτο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος να αντικατασταθεί απο τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπου θα καταβάλλονταν φόρος για τα ακίνητα απο εκείνους πού διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και που τώρα ευνοούνται απο το καθεστώς του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων).  Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παράλληλα θα απήλλασε την μεγάλη μάζα των κατοίκων εξωτερικού απο μια άδικη φορολόγηση των όποιων περιουσιακών τους στοιχείων, διότι σε καμία περίπτωση δε θα άγγιζε τα όρια της μεγάλης περιουσίας. Συνεπώς παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015 και 2016 τουλάχιστον και για το μετέπειτα διάστημα, φαντάζομαι ότι θα αναφέρονται οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου που θα έρθουν στην Βουλη των Ελλήνων για ψήφιση, μετά τις όποιες συμφωνίες με το αντίπαλο στρατόπεδο της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Παραμένει κατά πως φαίνεται γενικότερα το ίδιο φορολογικό καθεστώς μέσω των τεκμηρίων ή άλλων συντελεστών ή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιές θα είναι οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης.  Τι εννοώ με αυτό;  Μέχρι τώρα ο συντελεστής φορολόγησης όλων των κατοίκων εξωτερικού ήταν 26% από το πρώτο ευρώ. Αφορά όλους εκείνους τους συμπαροίκους μας, που έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα απο ακίνητα (ενοίκια) ή καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και λαμβάνουν τόκους.  Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές μίσθωσης ή αξίας ακινήτων της αγοράς, απαξιώνει ακόμη περισσότερο την ιδιωτική περιουσία.  Και το παράδοξο συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Ενώ επιβάλλεται ο φόρος ΕΝΦΙΑ που προαναφέρθηκε με βάση της αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανά περιοχή, που είναι σαφώς μεγαλύτερες απο τις εμπορικές, εν τούτοις οι εμπορικές διαρκώς μειώνονται με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τεκμαρτής φορολογητέας ύλης και πραγματικής.  Με συντελεστή 28% θα συνεχίσουν να φορολογούνται και οι κάτοικοι εξωτερικού, που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα και τα χρησιμοποιούν για όσο χρόνο παραμένουν στην πατρίδα, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.  Ο χρόνος αυτός θα πρέπει να δηλώνεται στην ετήσια δήλωση εισοδημάτων και βεβαίως πλέον το Ελληνικό κράτος θα τον γνωρίζει απο την ημερομηνία εισόδου και εξόδου από τη χώρα. Με τον ίδιο ακριβώς συντελεστή θα φορολογούνται όπως προανέφερα και έχουμε γράψει και σε άλλο άρθρο στο παρελθόν στην εφημερίδα μας και οι τόκοι καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες, εξ άλλου αυτό είναι παντού το ίδιο καθόσον οι τόκοι φορολογούνται και εδώ στην Αυστραλία.
Αυτές είναι μερικές πρώτες εκτιμήσεις και θα επανέλθω στο θέμα, όταν αργότερα θα ψηφιστούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου μνημονίου στην Ελλάδα, όμως εκεινο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστάται η εκποίση – πώληση των περιουσιακών σας στοιχείων στην Ελλάδα, ειδικά σ αυτή την περίοδο, διότι η υποτίμηση της αξίας της γής, θα σας φέρει προ του ξεπουλήματος της αντί πινακίου φακής. Αυτή είναι γενική εκτίμηση και συμβουλή προς τους συμπαροίκους, που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, εφόσον δεν έχουν οικονομική ανάγκη να λύσουν βασικά βιωτικά τους προβλήματα εδώ στην Αυστραλία.


0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...