Wednesday, June 17, 2015

EDITH .. μία νέα ελληνική ταινία μικρού μήκους... an all times thriller!




Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
SYDNEY AUSTRALIA
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
e-mail: athanasiadis.g@hotmail.com












EDITH




To να δουλεύεις για τον τύπο, τελικά, πέραν του ότι σε αναγκάζει να εκτίθεσαι σε πολλούς και διαφόρους κινδύνους καθημερινά, έχει όμως και τις διάφορες μαγικές του στιγμές. Ετσι πάντα έστω και αν κάποιες φορές αγανακτεις ακούγοντας διάφορα και διάφορες κριτικές, εν τούτοις όλα αυτά είναι εποικοδομητικά και υγιή και μάλιστα αποζημιωνόμαστε όσοι δουλεύουμε γι αυτό, ποικιλοτρόπως.


Για μια άλλη φορά η αποζημίωση ήρθε σε μένα και μάλιστα πρώτον από όλους εδώ στην Αυστραλία. Εχει σχέση με την νέα ταινία, μικρού μήκους EDITH. Την είδα μία και δύο και τρείς φορές και πάντα κάτι εκείνο που ερχόταν να προστεθεί στην αρχική μου καλή εκτίμηση. Τελικά, φαίνεται το ότι μπαίνοντας πλέον στην εποχή του Υδροχόου, αρχίζουμε οι άνθρωποι και εκτιμούμε πολλά πράγματα μεταξύ των οποίων και η αξία της συνεργασίας της ομάδας, αρχίζει να φαίνεται εκεί που εμφανίζονται πάντα οτιδήποτε πρωτοποριακό. Μη θεωρήσετε ότι δεν ξέρω να γράφω, διότι αμέσως προηγούμενα έγραψα στη μοντέρνα μορφή της αττικής σύνταξης σε αντίθεση. το ρήμα σε τρίτο πληθυντικό και το αντικείμενο σε ενικό αριθμό, έτσι γιατί μ αρέσει. 

Ακριβώς έτσι γιατί μ άρεσε, σε απλά και κατανοητά Ελληνικά, είδα και ξαναείδα την ταινία EDITH . Ενα καθαρό θρίλλερ, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία δαιμονοποίησης του σκότους και μάλιστα σε βαθμό και η μέρα που τ ακολουθεί δαιμονοποιείται και αυτή και αποτελεί συνέχεια του. Ολο αυτό το σκεπτικό των σκηνοθέτη και σεναριογράφου,από μια εξαίρετη φωτογραφία, υποκριτική απο τους ηθοποιούς και επίσης μουσική απόδοση, με τον καλύτερο τρόπο. Ομολογουμένως δεν είμαι λάτρης των θρίλλερ, διότι απλά δε θεωρώ ότι υπάρχει το κακό, ή ότι το σκότος είναι πηγή αναβλύζουσα φόβο και τρόμο, Το κακό ως αρχέγονη θεώρηση ζωής δεν υπάρχει και αποτελεί γέννημα νοσηρών και διεστραμμένων νοών. Ομως, από την άλλη, στη συγκεκριμένη ταινία, σαν έκφραση καλλιτεχνική εξισορροπεί μέσα απο την συνεχή διαδοχή σκότους και φωτός. Το δράμα αρχίζει στη διάρκεια μιάς παράστασης ενός μάγου, που υποδύεται εδώ ο Ρένος Χαραλαμπίδης και κορυφώνεται μέσα σε θεοσκότεινη αίθουσα κάποιου θεάτρου ίσως. Το σκοτάδι και τα μαύρο αρχικά και ο κύκλος σε πρώτη φάση κλείνει με μια αυτοκτονία. Εν συνεχεία όμως σε μεταγενέστερο χρόνο, η αλληλουχία σκότους φωτός, άσπρου μαύρου έχει τη δική της δυναμική στην ταινία και οι χαρακτήρες σε διαρκείς μεταπτώσεις, ακολουθούν την ίδια γραμμή όλων των θρίλερ που σκοπός τους είναι τελικά να μην έρχεται ποτέ κάθαρση. 

Πάρα πολύ καλή ταινία λοιπόν, κλασσική σαν έμπνευση, πατά επομένως σε σταθερές αξίες και χωρίς εκπλήξεις ιδιαίτερες, άλλωστε δε νομίζω ότι σ αυτό βασίζεται, και παρέχει εκείνη την ασφάλεια που θα την εξυψώσει και της αξίζει. Το σενάριο και αυτό λιτό ακολουθώντας τη λογική των ταινιών θρίλλερ, δεν εκείνο που απογειώνει την ταινία, αλλά κυρίως η φωτογραφία της, η σκηνοθεσία της βεβαίως, η μουσική της επένδυση και τέλος η υψηλού επιπέδου υποκριτική τέχνη όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών του casting.
Οτι η συγκεκριμένη ταινία, είναι η πρόταση μας για ότι θέλει να μας δώσει η ίδια είναι πέρα απο κάθε αμφισβήτηση και ότι θα προσπαθήσουμε εδώ στην παροικία μας να την δούμε να προβάλλεται στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αυστραλίας, επίσης θα είναι ο στόχος μας.
Και θα είναι ο στόχος μας, όσο θα συνεχίζεται και η ταινία... γιατί είναι τριλογία.... και είμαστε ακόμη στην αρχή... ως πού λοιπόν θα πάει το κακό;  Θα έρθει κάθαρση;  
Στις οθόνες μας...

Kαι το επίσημο δελτίο τύπου της ταινίας...



EDITH (Δελτίο τύπου)



Ξέρατε ότι σε κάποιους παράλληλους κόσμους η φωτιά εξαγνίζει αντί να καταστρέφει; 
Kύριο ερώτημα που ενυπάρχει στην ταινία μυστηρίου-thriller μικρού μήκους με τίτλο «Edith». Το πρώτο μέρος της τριλογίας κυκλοφόρησε στις 16 Μαΐου, προλογώντας τις επόμενες δυο ταινίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία. Στην επιμέλεια αυτού του πρωτόγνωρου ταξιδιού είναι οι Percentage, ένα ελληνικό συγκρότημα που τολμά να πρωτοπορήσει, αναλαμβάνοντας τόσο το σενάριο, όσο και την μουσική επένδυση της ταινίας. 
Οι πρώτες αναπνοές της ταινίας ξετυλίγονται σε ένα θέατρο. Εκεί ο ανατρεπτικός μάγος Sanford ( Ρένος Χαραλαμπίδης) φαίνεται να έχει καθηλώσει τα βλέμματα. Ανάμεσα στο ενθουσιασμένο πλήθος, βρίσκεται και η Edith ( Εύα Γαλάνη) μαζί με την μητέρα της (Θεοδώρα Σιάρκου), παρακολουθώντας με κομμένη ανάσα τα μαγικά κόλπα που ξεχωρίζουν σαν φλόγες μέσα από το σκοτάδι. Ένα από τα κόλπα όμως επιτάσσει την συμμετοχή ενός θεατή. Έτσι η Edith παίρνει μια απόφαση που θα ανατρέψει όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και του συμπρωταγωνιστή της William (Σωτήρης Σωτηριάδης). Η μοίρα θα ενώσει με τον πιο παράξενο τρόπο αυτούς τους δυο ανθρώπους, καθώς όλοι θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής ιστορίας.
Πίσω από το τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο τραγουδιστής των Percentage Domenik Papaemmanouil, κάνοντας το ντεμπούτο του μέσα από μια τολμηρή, καινοτομική και συνάμα πρωτοφανή σκηνοθεσία για το ελληνικό κοινό. 
Η μουσική της «Edith» ωστόσο, κλέβει την παράσταση, με τους Percentage να ηγούνται τις ατμοσφαιρικές νότες και τις αφηγηματικές μελωδίες που θα μας ταξιδέψουν.
Σύντομα θα δοθούν πληροφορίες για τους κινηματογράφους που θα προβληθεί.

Οι προβολές ξεκινούν Πέμπτη 11 Ιουνίου και θα πραγματοποιείται καθημερινά μία προβολή στις 22.00.
Τιμή εισιτηρίου : 3 ευρώ
ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema
Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας (Μετρό ΒΙΚΤΩΡΙΑ)
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.
Τηλ.: 210-8220008, 210-8220023




Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της ταινίας που μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/Edithshortmovie

Πληροφορίες, επίσης, θα υπάρχουν και στην επίσημη σελίδα της μπάντας Percentage: https://www.facebook.com/thepercentage?fref=ts




0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...