Wednesday, March 2, 2016

Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική...


Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
SYDNEY AUSTRALIA
email: athanasiadis.g@hotmail.com
Tel: 0421 969 172





Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική...
(Οδυσσέας Ελύτης)



...Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις
αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...
Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια ...

Οδυσσέας Ελύτης, απόσπασμα από το «Αξιον Εστί» (Ψαλμός Β΄, Ενότητα «Τα Πάθη»)

Με  αφορμή την ετήσια κίνηση που γίνεται στην Αυστραλία κάθε Μάρτιο με τίτλο «Τον Μάρτιο μιλάμε Ελληνικά» ήρθαν στη σκέψη μου αυτοί οι λίγοι στίχοι του Ελύτη.  Οι πρώτοι δύο στίχοι του συγκεκριμένου αποσπάσματος από το κορυφαίο έργο «Αξιον Εστί» του μεγάλου μας Νομπελίστα ποιητή, κατά την ταπεινή μου άποψη, κρύβουν όλο το μεγαλείο της μεγάλης αντίθεσης της μικρής – μεγάλης φυλής μας.
Για να έχουμε όμως τα πράματα με τη σειρά τους, οι δύο αυτοί στίχοι του Ελύτη, καταδεικνύουν με πολύ απλό τρόπο την αντίθεση του πλούτου και της φτώχειας.  Θα μπορούσε  ίσως να πεί ο ποιητής ..  «τη γλώσσα μου έδωσαν πλούσια»,  για να καταδείξει την  αντίθεση  με τη φτώχεια  των Ελλήνων, γεγονός όμως που κορυφαία καταδεικνύει με τον επόμενο στίχο ... το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου ... (εδώ ανατρέχει στο νησί της καταγωγής του στη Λέσβο, καθόσον και οι δύο του γονείς ήταν Λεσβιακής καταγωγής, ενώ ο ίδιος είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Ομως με την ευρύτερη έννοια, όλος ο Αιγιακός χώρος για τον Ελύτη και για τον ευρύτερο Ελληνισμό, είναι ο τόπος ... των αμμουδιών του Ομήρου.. συμπεριλαμβανομένων και των ακτών της Μικράς Ασίας.  Ο καλύτερος υμνητής του Αιγαίου, των νησιών  και  του  περιβάλλοντος χώρου ήταν φυσικά και παραμένει ο Ομηρος. Ετσι και ο Ελύτης μέσα σε όλο αυτό  το πλέγμα της ομορφιάς που ζούσε,  θεωρεί  ότι  εκείνο που την κάνει τόσο μοναδική  είναι  η δυνατότητα της έκφρασης μέσα από την γλώσσα. Η αποκλειστικότητα αυτή της Ελληνικής γλώσσας, θα μπορούσε κάποιος να πεί, σε σχέση με τον πλούτο της και την εκφραστικότητα της συναυτίζει τις δύο έννοιες δηλαδή  του πλούτου με τον Ελληνισμό.
Συνεπώς, στο απόσπασμα αυτό, με δύο στίχους  ο Ελύτης καθομολογεί τα πάντα δηλαδή ότι το Ελληνικό έθνος ήταν αρχαιόθεν το έθνος της αντίθεσης. Πλούσιο σε γλώσσα, σε σοφία, σε συναισθήματα, σε αρχές και όλα αυτά να τα εκφράζει και να τα καλλιεργεί ως ύψιστα στοιχεία  πολιτισμού μέσα από την πλούσια γλώσσα του, γλώσσα Ελληνική.  Από την άλλη, ζώντας σε σχετικά φτωχό έδαφος από απόψεως γεωργικής παραγωγής, σε τόπους  εν  πολλοίς άνυδρους  και βραχώδεις ο μοναδικός δρόμος πλουτισμού που είχε από την αρχαιότητα και τους πρώτους προκλασσικούς ακόμη χρόνους ήταν η μετανάστευση και η θάλασσα.  Φτωχικά  τα  σπίτια  στις αμμουδιές του Ομήρου... φτωχικά μα γεμάτα αγάπη και με ένα τρόπο έκφρασης μοναδικό ... μια γλώσσα μοναδική και πλούσια την Ελληνική.
Πλούσια η Ελληνική γλώσσα όπως προείπαμε λοιπόν και ο Μάρτιος «Μήνας των Ελληνικών» στην Αυστραλία. Καιρός να μιλήσουμε Ελληνικά και όχι μόνο τον Μάρτιο αλλά πάντα. Είναι αλήθεια ότι μαζί με την πρώτη γενιά συμπατριωτών μας μεταναστών που φεύγει , φεύγει και η γλώσσα. Στοιχεία της γλώσσας μας διατηρεί η δεύτερη γενιά όμως αυτό δε συμβαίνει και με την Τρίτη γενιά. Δικαιολογημένες απόλυτα αυτές οι καταστάσεις καθόσον τουλάχιστον τις μεταγενέστερες γενιές δεν τις συνδέει τίποτα με την Ελλάδα ή και αν τις συνδέει κάτι αυτό πάντως δεν είναι η σοφία και πληρότητα της γλώσσας. Εμείς είμαστε εδώ, οι «νεοφερμένοι» αν και όχι τόσο πολύ πιά, για να κάνουμε την προσπάθεια όπως και τόσοι άλλοι φορείς εδώ στη πόλη μας στο Σύδνευ, να μεταφέρουμε την όποια γνώση μας και να διατηρήσουμε ιστορίες και παραδόσεις χιλιετηρίδων μέσα από τη διδασκαλία της γλώσσας. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε και ξεκινά στις 17 Μαρτίου  2016, καινούργιο τμήμα ενός εναλλακτικού τρόπου εκμάθησης της γλώσσας, πέρα και έξω από αυστηρούς γραμματικούς κανόνες.
Διαβάστε προσεκτικά την ανακοίνωση που ακολουθεί:
Worldview through Greek Mythology
Στο Ελληνικό βιβλιοπωλείο «Greek Bilingual Bookshop» στα πλαίσια της εκμάθησης των Ελληνικών παραδίδονται μαθήματα Ελληνικών, μέσα από την Ελληνική μυθολογία σαν κοσμοθεωρία και πρώτη πηγή γνώσης του Ελληνικού Έθνους.
Τα μαθήματα θα παραδίδονται κάθε Πέμπτη και ώρα 6:30 – 8:00 μμ
Διάλογος και Διδασκαλία: Γιώργος Αθανασιάδης 
Δικηγόρος – Θεατρικός Συγγραφέας

Τιμή κάθε μαθήματος : $ 20 περιλαμβανομένου καφέ ή τεϊου!
Πρώτο μάθημα ΠΕΜΠΤΗ 17 Μαρτίου 
Για να εγγραφείτε τηλεφωνήστε 0295594424 (Πέμπτη-Σάββατο 10πμ-4μμ) και 0421969172 (Δευτέρα - Κυριακή 09.00πμ-09-00 μμ) Εγγραφές από 6μμ. Και τα μαθήματα θα γίνονται στο

Greek Bilingual Bookshop, 837 New Canterbury Rd, Hurlstone Park 



As part of our Modern Greek Adult learning program we are pleased to announce the presentation of a series of lectures on Worldview through Greek Mythology and how it shapes the Greek nation. It is a theoretical and philosophical approach to mythology. Lectures will be in Greek, with English explanations when needed, by Solicitor and Playwright George Athanasiadis. Summarised notes will be handed out at each lesson. 
Every Thursday 6.30pm-8pm 
Lecturer: George Athanasiadis 
Lessons begin on Thursday March 17th 
Registrations from 6pm 
At the Greek Bilingual Bookshop, 837 New Canterbury Rd, Hurlstone Park 
Cost is $20 which includes all notes, coffee and tea! 
To register please call 0295594424 (Thursday-Saturday 10am-4pm) 0421969172

Σας περιμένουμε όλους... ανεξαρτήτως ηλικίας


0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...